Eskişehir Sağlık İl Müdürlüğü
Eskişehir Sağlık İl Müdürlüğü
TC Sağlık Bakanlığı Eskişehir İl Müdürlüğü
TC Sağlık Bakanlığı Eskişehir İl Müdürlüğü
 
 
 
Tarihçe İlçe Müdürlükleri Başkanlıklar İç Kontrol
 
 
Ana Sayfa  
İl Sağlık Müdürlüğü Dahili Telefon Numaraları >  
Aile Sağlığı Merkezleri >  
Toplum Sağlığı Merkezleri ve İlçe Entegre Hastanel >  
İletişim  




 

Aşı kararsızlığı, dünyayı tehdit eden 10 küresel sorundan biri
30.04.2025 

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, aşı kararsızlığı ve reddi dünyayı tehdit eden 10 küresel sorundan biri. Aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunmanın önemine dikkat çeken İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Serkan Atıcı, bu hastalıklardan kaynaklı ölümlerin ve sakatlıkların önüne geçmenin mümkün olduğunu belirtiyor.

Son günlerde özellikle okul çağı çocuklarda artan vaka sayılarıyla gündeme gelen meningokok enfeksiyonları (menenjit), aşı ile korunmayı yeniden gündeme taşıdı. Vakaların çok büyük bir kısmında meningokok aşısının olmadığı dikkat çekerken; özellikle, başta risk grubundaki çocuklar ve yetişkinler olmak üzere herkesin bu konuda güvenilir ve temiz bilgilere erişimi gittikçe daha önemli bir konu haline geliyor. 

Hemen hepsi bulaşıcı olan enfeksiyon hastalıkları, çocukluk yaş grubundaki sağlık sorunlarının en önemli sebeplerinden biri. Bu hastalıklardan korunmaya yönelik aşı uygulamaları ise, çocukluklarda koruyucu sağlık hizmetlerinin önde gelen yapıtaşlarından biri. Aşılama, riskli grupları da (Gebeler, çok küçük bebekler, savunma sistemi yetersizliği olanlar, organ nakli yapılanlar, dalağı alınanlar, böbrek yetmezliği olanlar, kanser hastaları gibi) bu enfeksiyonlara karşı koruyarak bulaşıcılığı engelliyor. 

Özellikle COVID-19 pandemisi sonrası ülkemizde de hızla artan aşı reddi ve aşı kararsızlığı sorununun tekrar ele alınması gerektiğine dikkat çeken İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Serkan Atıcı, aşılarla ilgili bilgi kirliliği ile mücadele edilerek, ailelerin şeffaf ve doğru bilgilendirilmesi gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: “Unutulmamalı ki; aşılama oranları düştüğünde, aşılanmamış ya da eksik aşılı çocuk sayısı arttığında, kaybolup gitmekte olan bazı hastalıkları tekrar görmeye; kızamık, meningokok gibi enfeksiyonlarla da daha sık karşılaşmaya başlayacağız. Bu noktada ailelere büyük rol düşüyor. Uzmanlara güvenilmeli ve bu yönde gerekli önlemler alınmalı.”

 

 

Gönderen: journal
909 defa okundu 
 


Sağlık
Eskişehir Hastanelerinde Mayıs Ayı Mesai Dışı Poliklinik Hizmetleri
BEBEĞİNİZİN BAĞIŞIKLINI GÜÇLENDİRMEYE YARDIMCI 4 ALTIN ÖNERİ
Diş eti çekiliyorsa kemik de eriyordur!
KALP KAPAKÇIĞI YETMEZLİKLERİNİ AMELİYATSIZ TEDAVİ ETMEK MÜMKÜN!
MAGNEZYUMDA ASIL OLAN EMİLİM ORANIDIR

 

 
 
  Ziyaretçi: 637583 - Hit: 641600