ARİF SARI - MEKAN MÜHENDİSLİK
ARİF SARI - MEKAN MÜHENDİSLİK
Proje Tasarım & İnşaat Yapıları
Proje Tasarım & İnşaat Yapıları
 
 
 
 
 
Ana Sayfa  
İletişim  




 

Gabar’da Tarihî Rekor: Günlük Petrol Üretimi 83 Bin 300 Varile Ulaştı!
10.08.2026 

Terörün Yerini Umut ve Üretim Aldı: Gabar’dan Toplam 50 Milyon Varillik Petrol Hamlesi

Terörsüz Türkiye’nin Simgesi Gabar: Günlük Petrol Üretiminde Yeni Rekor!

Bir dönem adı terörle anılan Şırnak Gabar Bölgesi, sağlanan huzur ve güven ortamının ardından Türkiye’nin petrol üretim üssü haline dönüştü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar’daki günlük petrol üretiminin 83 bin 300 varile ulaşarak yeni bir rekor kırdığını açıkladı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) sismik ve sondaj çalışmaları sayesinde bölgede inşa edilen üretim ağı, gün geçtikçe büyüyerek hem bölge ekonomisine hem de ülke enerjisine can suyu olmaya devam ediyor.

Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Petrol Keşfi

2021 yılında Şırnak Gabar’da yapılan ilk büyük keşif, Cumhuriyet tarihinin en büyük kara petrol keşfi olarak kayıtlara geçmişti. İlk üretimin başladığı kuyuya şehit Astsubay Üstçavuş Esma Çevik’in adı verilerek simgeleşen süreç, zamanla devasa bir üretim sahasına dönüştü.

7 Ayrı Sahada Kesintisiz Üretim

TPAO, Cudi-Gabar bölgesindeki petrol arama ve çıkarma faaliyetlerini yıllar içerisinde yeni sahalar ekleyerek genişletti:

  • 2021: Şehit Esma Çevik Sahası

  • 2022: Şehit Teğmen Akdeniz Sahası

  • 2023: Şehit Aybüke Yalçın Sahası

  • 2024: Mehmet İrfan Güler, Bulmuşlar ve Bülent Sadioğlu Sahaları

  • 2025: Ağaçyurdu Sahası

Rakamlarla Gabar Petrolü

  • Toplam Üretim: 2021 yılından bugüne kadar sahalardan çıkarılan ham petrol miktarı 50 milyon varili aştı.

  • Günlük Rekor: Yeni kuyuların devreye girmesiyle birlikte günlük üretim 83 bin 300 varil seviyesine ulaştı.

Bakan Bayraktar: "Gabar Artık Üretimin ve Umudun Adresi"

Bölgedeki son durum ve kıran rekor hakkında değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

"Gabar’da eskiden kan, gözyaşı ve umutsuzluk vardı. Terörsüz Türkiye süreciyle birlikte Gabar üretimin, istihdamın ve umudun adresi oldu. Terörsüz Türkiye’nin ülkemize neler katabileceğinin küçük bir kesitini Gabar’da gözler önüne serdik. Gabar’da gerçekleştirilen petrol üretimimiz, günlük 83 bin 300 varile ulaşarak rekor kırdı. Durmaksızın çalışarak üretimi artıracağız ve vatandaşlarımızın geleceğine umut olmayı sürdüreceğiz."

Gönderen: haber
2942 defa okundu 
 


Ekonomi
Eskişehir’de 65 Bini İlgilendiren İstihdam Hamlesi: "Kurs İçin Kurs Değil, İş İçin Eğitim"
Eskişehir’de Gıda Denetimlerinde Geçit Yok: 1 Haftada 872 Bin TL Ceza!
Serbest Bölgelerden Tarihi Rekor: İhracat İlk 7 Ayda 7,7 Milyar Dolara Ulaştı!
Mekke Savunma Anlaşması Türkiye’ye Milyar Dolarlık Kapılar Açıyor
Yazın Klima Derecesini 2 °C Yükseltmek Enerji Faturasını Düşürüyor

 

 
 
  Ziyaretçi: 1104978 - Hit: 1108148