Esteknik Otomotiv
Esteknik Otomotiv
Özel Dizel Bakım Servisi
Akü - Madeni Yağ - Filtre ve Yedek Parça
Özel Dizel Bakım Servisi
Akü - Madeni Yağ - Filtre ve Yedek Parça
 
 
 
Kurumsal
 
 
Ana Sayfa  
Duyuru ve Kampanyalar >  
İletişim  


Ürün / Hizmet 
Aküler
Motor Yağları


 

PDF’ten tehlikeye giden yol
20.05.2025 

Ücretsiz dosya dönüştürücüler siber tehdit unsuru olabilir  

Çevrimiçi ve ücretsiz dosya dönüştürücüler, kullanıcıların en sık başvurduğu dijital hizmetlerden biri hâline geldi. PDF’ten Word’e, MP4’ten MP3’e ya da JPG’den PNG’ye. Ancak bu pratik araçların ardında ciddi siber güvenlik riskleri de bulunuyor. Siber güvenlik şirketi ESET, kullanıcıları ücretsiz dosya dönüştürücüler yoluyla yayılan kötü amaçlı yazılımlar ve dolandırıcılık girişimlerine karşı uyardı. 

Dijitalleşmenin hız kazandığı günümüzde, dosya biçimlerini dönüştürme ihtiyacı her zamankinden daha yaygın hâle geldi. Özellikle eğitim, iş ve içerik üretimi gibi alanlarda, dosyaların farklı biçimlere çevrilmesi, bilgiye erişim ve paylaşım kolaylığı açısından kritik bir işleve sahip. En çok dönüştürülmek istenen dosya türleri arasında ilk sırayı PDF formatı alıyor. Özellikle resmi belgelerin düzenlenebilir hâle getirilmesi amacıyla PDF’ten Word veya Excel’e dönüştürme işlemleri yaygın. Sağladıkları kolaylıklara rağmen bu ücretsiz dönüştürücülerin ciddi siber güvenlik riskleri barındırdığı da göz ardı edilmemeli. ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban; “Ücretsiz hizmet sağlayan dosya dönüştürücü platformlar, çoğu zaman masum görünse de siber suçlular için verimli birer tuzak hâline gelebiliyor. Kötü amaçlı yazılımlar, sahte formlar ve reklam yazılımları aracılığıyla kullanıcıların verileri ele geçiriliyor, sistemleri tehlikeye atılıyor.” açıklamasını yaptı.

Popüler anahtar kelimelerle arama motorlarında üst sıralarda çıkan bazı dosya dönüştürücü siteler, kullanıcıyı hedefleyen zararlı yazılımlar içerebiliyor. Bu siteler, dosya dönüştürme işlemini gerçekleştiriyor gibi görünse de indirilen dosyanın içine gizlenmiş kötü amaçlı yazılımlar sayesinde cihazlara sızabiliyor.Bu platformlar üzerinden kullanıcının cihazına casus yazılım yüklenebilir, tarayıcı eklentileriyle çevrimiçi davranışlar izlenebilir, kimlik avı saldırılarıyla e-posta, kredi kartı, sosyal medya bilgileri toplanabilir. Hatta hassas ve kritik  belgelerdeki kişisel ya da finansal veriler kopyalanabilir.

ESET'ten güvenli dosya dönüştürme önerileri

ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, “İnternette karşılaştığınız her ücretsiz hizmet güvenli değil. ESET olarak popüler çevrimiçi dosya dönüştürücüler arasında kötü amaçlı yazılım yayanların bulunduğunu tespit ettik. Yayımladığımız raporlar aracılığıyla kullanıcıları risklere karşı uyarılarımızı paylaşıyoruz. Bilinçli kullanıcı davranışı, güçlü güvenlik yazılımları ve güvenilir kaynak seçimi, siber tehditlere karşı en etkili kalkan olmaya devam ediyor”  diyerek şu önerilerde bulundu: 

  • Güvenilir kaynaklar kullanın: Yalnızca HTTPS protokolüne sahip ve kullanıcı yorumları olumlu olan siteleri tercih edin.
  • Antivirüs yazılımınızı güncel tutun: Gerçek zamanlı koruma sağlayan yazılımlar, şüpheli etkinlikleri anında tespit edebilir.
  • Çevrimdışı yazılımları tercih edin: Adobe Acrobat, VLC Media Player veya Microsoft Office gibi bilinen yazılımlar daha güvenlidir.
  • Dosya türüne dikkat edin: Dönüştürdüğünüz dosyanın uzantısı ve boyutu beklendiği gibi mi, mutlaka kontrol edin.
  • Yazılım indirme tekliflerine karşı temkinli olun: Dönüştürme işlemi için ek yazılım yüklemenizi isteyen siteler büyük olasılıkla risklidir.
Gönderen: journal
279 defa okundu 
 


Bilim-Teknoloji
Tekstilde Mükemmelliğe Giden Yol: ERVAM’ın Üretim Süreçlerine Katkısı
PDF’ten tehlikeye giden yol
Kişisel Bilgileri İnternetten Silmenin 7 Yolu
Kuruluşlarda Siber Güvenlik Kültürü Oluşturmanın 5 Yolu
Sosyal medya artık oyun alanı değil, gelir kapısı!

 

 
Otomobil-Motorsiklet
Sıfır Araç Fiyatlarındaki Artış, İkinci El Araç Pazarını Hareketlendirdi
Škoda’nın Sevilen Modeli Fabia 5 Milyon Üretim Adedine Ulaştı
Elektriğin Ford Çağı Başlıyor
Çinli Otomotiv Devi SWM, Türkiye Üretim Üssünü Eskişehir’e Kuruyor
TEMSA, TÜRK LOYDU Sertifikasına Sahip Batarya Paket Üreticisi İlk Türk Şirketi Oldu

 
  Ziyaretçi: 334863 - Hit: 343779