Espati Petshop
Espati Petshop
Petshop Akvaryum Kedi ve Köpek Maması
Petshop Akvaryum Kedi ve Köpek Maması
 
 
 
Hakkımızda
 
 
Ana Sayfa  
Duyuru Kampanya >  
Foto Galeri  
İletişim  


Ürün / Hizmet 
Akvaryum
Balıklar
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları


 

‘2025-2035 Ulusal Atık Yönetimi Stratejisi ve Planı’ Hazırlandı
17.10.2025 

Bakan Kurum Açıkladı: Sıfır Atık Prensipli ‘2025-2035 Ulusal Atık Yönetimi Stratejisi ve Planı’ Hazırlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2025-2035 yıllarını kapsayan "Ulusal Atık Yönetimi Stratejisi ve Planı’nı" yayımladı. Bakan Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, planın "Sıfır Atık" prensibine odaklanarak kaynakları koruyan ve atıkları dönüştüren, daha yaşanabilir bir geleceği hedeflediğini belirtti.

Bakan Kurum’un onayıyla hazırlanan plan, Türkiye’nin atık yönetiminde uluslararası standartlarla uyumlu, sürdürülebilir ve güçlü bir gelecek inşa etmenin temelini oluşturuyor.

Planın Temel Prensipleri ve Hazırlık Süreci

Plan, sınırlı kaynakların verimli kullanılması, atık üretiminin azaltılması, oluşan atıkların yeniden kullanımı, geri dönüşüm ve geri kazanım süreçlerine dahil edilmesi gibi temel prensipleri içeriyor.

Hazırlık sürecinde; atık türleri ve yönetimine dair mevcut durum tespiti yapıldı, saha çalışmaları gerçekleştirildi. 2035 hedeflerine ulaşılması amacıyla coğrafi koşullar, atık karakterizasyonu, demografik durum ve ekonomik araçlar göz önünde bulundurularak stratejiler oluşturuldu. Ayrıca, 2035 yılına kadar atık miktarı artışına bağlı olarak ihtiyaç duyulacak tesis kapasiteleri, yatırım ve finansman ihtiyaçları da belirlendi.

Kısa, Orta ve Uzun Vadeli Hedefler

Atık Yönetim Stratejileri, kısa, orta ve uzun vadeli eylem planlarıyla projelendirildi:

  • Kısa Vade (Yıl Sonu): Sıfır Atık yönetim sisteminin ülke genelinde yaygınlaştırılması çalışmalarına devam edilecek.

  • Orta Vade (2028 Yılı Sonuna Kadar):

    • Atık oluşumunun önlenmesi ve azaltılmasına yönelik çalışmalara başlanacak.

    • Düzensiz döküm sahalarına atık kabulü sonlandırılacak.

    • Döngüsel ekonomiye geçişin izlenmesi çalışmalarına başlanacak.

    • 2031 yılından itibaren, ambalaj atıklarının yüzde 70 oranında kaynağında ayrı toplanarak geri kazanım tesislerine gönderimi sağlanacak.

  • Uzun Vade (2035 Yılı):

    • Belediye atığının en az yüzde 60’ının geri kazanılması hedefleniyor.

    • Atık yönetiminde ekonomik araçların geliştirilmesi sağlanacak.

Gönderen: haber
1990 defa okundu 
 


Ekoloji
Bal Ormanları Projesiyle Arıcılığa ve Ekonomiye Katkı Sürüyor
Yanlış Atık Yönetimi Gezegenin En Büyük Tehdidi Haline Geldi
Orman Yangınlarıyla Mücadelede Teknolojinin Geleceği Konuşuldu
1 Yılda 550 Milyon Fidan ve Tohumu Toprakla Buluşturmayı Hedefliyoruz
Çevre Danışmanlık Firmaları Denetim Altında

 

 
 
  Ziyaretçi: 160589 - Hit: 168035