Eskişehir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü
Eskişehir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü
Eskişehir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü
Eskişehir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü
 
 
 
0-6 Yaş Çocuk Evleri Sitesi Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Halis Toprak Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasy Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü 80. Yıl Halis Toprak Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü Hacı Süleyman Çakır Huzurevi YBRM Maide Bolel Huzurevi Safiye Gönül Bayar Huzurevi Yetişkin Zihinsel Engelli Kadınlar Bakım ve Rehabi Odunpazarı Sosyal Hizmet Merkezi Tepebaşı Sosyal Hizmet Merkezi Özel Kreş ve Gündüz Bakımevlerimiz Özel Çocuk Kulüplerimiz Özel Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezlerimiz Özel Engelli Bakım Merkezlerimiz
 
 
Ana Sayfa  
İletişim  




 

Günümüzün en yaygın sindirim sorunlarından “İrritabl Bağırsak Sendromu”
10.05.2024 

Bağırsakların normal işlevlerindeki bozukluklarla karakterize edilen İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS), organik bir nedeni olmasa da en sık teşhis edilen sindirim sistemi hastalıkları arasında yer alıyor. Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan da bu rahatsızlığın nasıl teşhis edildiğinden nasıl takviyeler alınması gerektiğine kadar IBS’ye dair bilgilerini paylaşıyor. 

Günümüzün en yaygın sindirim sistemi rahatsızlıklarından IBS, bağırsak beyin ekseninin bozukluğu olarak tanımlanıyor. Hayati tehlikesi olmasa da yaşam kalitesini oldukça etkileyen IBS’nin tipik semptomları arasında karın ağrısı, şişkinlik, gaz, ishal ve kabızlık bulunuyor.

İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (İBH) veya Crohn hastalığı gibi ciddi bağırsak bozukluklarından farklı olan IBS’nin teşhisi doktor değerlendirmesi ve gaita testiyle yapılıyor. Genellikle, doktor semptomları değerlendirdikten sonra tanıyı koymak için başka potansiyel sağlık sorunlarını elemine ediyor. Bu, kapsamlı bir tıbbi geçmiş almayı, fizik muayeneyi ve bazen laboratuvar testlerini içeriyor. Fakat, IBS tanısını yapmak sadece besin intolerans testleri ile mümkün değil.

IBS nasıl yönetilmeli?

Tedavi yaklaşımı, semptomların şiddeti ve kişinin genel sağlık durumu göz önüne alınarak belirlenen IBS'yi yönetmek için birçok tedavi seçeneği bulunuyor. Bunlar arasında diyet değişiklikleri (düşük FODMAP diyeti), stres yönetimi teknikleri (nefes çalışmaları ve meditasyonlar), ilaçlar (antidepresanlar ve antispazmoidler) ve alternatif tedaviler yer alıyor. Ayrıca, yeterli ve kaliteli uyku da IBS semptomlarının azaltılmasında önemli bir yere sahip.

IBS için ne gibi takviyeler alınmalı?

Probiyotikler, prebiyotikler, magnezyum sitrat, lif takviyeleri ve sindirim enzimleri (laktoz intoleransı için laktaz) gibi bir dizi takviye IBS semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabiliyor. Ancak, bu takviyeleri kullanmadan önce bir doktora danışmak oldukça önemli.

Nasıl bir beslenme düzeni gerekli?

IBS semptomlarını yönetmek için kişisel olarak uyarlanmış bir beslenme planı gerekli. Genellikle, lifli gıdaları artırmak, potansiyel tetikleyicileri tanımlamak ve yemek yeme alışkanlıklarını düzenlemek faydalı olabilir. Önerilen bazı beslenme stratejileri ise şunlardır:

Lifli gıdalar: Yeterli miktarda lif tüketmek kabızlığı hafifletebilir. Meyve, sebze, kepekli tahıllar gibi lifli gıdalar tercih edilmelidir.

FODMAP azaltımı: FODMAP'lar, bazı kişilerde IBS semptomlarını kötüleştirebilen karbonhidratlardır. Bu yüzden, yüksek FODMAP içeren gıdaların tüketimi azaltılmalıdır. Ancak düşük FODMAP diyeti, tetikleyicileri belirlemek için uygulanan bir tedavi yaklaşımıdır ve hayat boyu uygulanmamalıdır.

Su tüketimi: Yeterli miktarda su içmek, sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olabilir ve kabızlığı önleyebilir.

Küçük ve sık öğünler: Büyük öğünler yerine daha küçük ve sık öğünler tüketmek sindirim sistemi üzerindeki stresi azaltabilir.

Potansiyel tetikleyicileri tanımlama: Bazı yiyecekler, IBS semptomlarını tetikleyebilir. Kişisel olarak tetikleyicileri tanımlamak ve bunlardan kaçınmak önemlidir.

Gönderen: journal
4623 defa okundu 
 


Sağlık
Dikkat! Omuz ağrısı parkinson belirtilerinden biri olabilir
Akdeniz Anemisi Olabilir Misiniz?
Tatlı krizini yenmenin 8 püf noktası!
Beyin sağlığını korumanın 8 yolu
Dereotu Faydaları Nelerdir? Ne Kadar Tüketmeliyiz?

 

 
 
  Ziyaretçi: 309432 - Hit: 315465