CapCut taklitleriyle gelen siber tehdit
Üretken yapay zekâ araçları etrafındaki çılgınlık sadece sektörleri yeniden şekillendirmekle kalmıyor, aynı zamanda teknolojideki en son gelişmelerin cazibesini kullanan siber suçlular için de verimli bir zemin oluşturuyor. Siber güvenlik şirketi ESET, CapCut gibi popüler içerik oluşturma araçlarını taklit eden zararlı yazılımlara karşı kullanıcıları uyardı. Bu uygulamaların sadece resmi web sitelerinden ya da güvenilir kaynaklardan indirilmesini önerdi.
Yapay zekâ destekli video düzenleme uygulaması CapCut, dünya genelinde milyonlarca içerik üreticisinin favorisi hâline geldi. Mobil cihazlardan masaüstü bilgisayarlara kadar geniş bir yelpazede kullanılabilen CapCut barındırdığı özelliklerle tercih ediliyor. Bu popülerlik siber suçluların da dikkatinden kaçmıyor. ESET uzmanları, CapCut uygulamasını taklit eden kötü niyetli yazılımların internet ortamında sinsice dolaştığını ve kullanıcıların cihazlarını ele geçirme hedefiyle yayıldığını belirtti. Siber suçlular, yapay zekâ ile geliştirilmiş içerik üretme vaatleriyle kullanıcıları cezbetmeye çalışıyor. Kullanıcılar, sahte uygulamaları indirdiklerinde verilerini riske atmakla kalmıyor, aynı zamanda cihazlarının kontrolünü dolandırıcılara kaptırma tehlikesiyle de karşı karşıya kalıyor.
Uzmanlar, sosyal medya mesajları, e-postalar ve şüpheli reklamlar yoluyla yayılan bu dolandırıcılıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak şu önerilerde bulundu:
- Yeni bir yazılım indirirken yazılımı, meşru bir kaynaktan, genellikle yayıncının resmî web sitesinden aldığınızdan emin olun.
- Genellikle bu tür web sitelerine yönlendirdiğini iddia eden e-posta veya sosyal medya mesajlarındaki istenmeyen bağlantılara tıklamaktan kaçının; mesajlar sahte olabilir.
- Uygulamalar ile ilgili reklamlara dikkat edin; web sitesine doğrudan tarayıcınıza yazarak veya tercih ettiğiniz arama motorunda arayarak gitmeniz daha iyi olur.
- Web sitesinin URL'sini inceleyin - yazılım üreticileri normalde URL'lerde çeşitli tuhaf uzantılar veya sinsi "alternatif" sürümler kullanmazlar.
- Bilinen güvenlik açıklarına karşı korunmak için işletim sisteminizin, tarayıcınızın ve diğer yazılımların güncel olduğundan emin olun.
- Çok katmanlı güvenlik yazılımı kullanın.
- Güçlü, benzersiz parolalar ve tüm çevrimiçi iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmek gibi temel siber güvenlik hijyen uygulamalarına bağlı kalın.
-
2 Mayıs 2025 Cuma
Eskişehir’de 2025 Yılı Sulama Sezonu Başladı 373 Bin Dekar Arazi Suyla BuluşacakEskişehir - Devlet Su İşl... Ekonomi -
2 Mayıs 2025 Cuma
YAKLAŞIK 3 MİLYAR 91 MİLYON LİRALIK DESTEKLEME ÖDEMESİ HESAPLARA AKTARILIYOR Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 3 milyar 91 milyon 43... Ekonomi -
2 Mayıs 2025 Cuma
KKTC’DE TEKNOFEST COŞKUSU Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloj... Bilim-Teknoloji -
2 Mayıs 2025 Cuma
Kapasite Geliştirme Destek Programı’nda 2. Başvuru Dönemi Başladı Türkiye ekonomisinin temel taşları olan KOBİ’leri... Ekonomi -
2 Mayıs 2025 Cuma
Tarım Kredi’den üreticiye çift kampanya desteği Tarım Kredi’den üreticiye çift kampanya de... Ekonomi -
2 Mayıs 2025 Cuma
TÜBİTAK’tan TEKNOFEST KKTC’de Bilim ve Teknoloji Şöleni TÜBİTAK, KKTC’de düzenlenen TEKNOFEST’... Bilim-Teknoloji -
2 Mayıs 2025 Cuma
TEİ Genel Müdürü Akşit açıkladı! KAAN ve KIZILELMA’ya müthiş dokunuş! Haber 7 muhabirlerine açıklama yapan TEİ Genel Mü... Ekonomi -
2 Mayıs 2025 Cuma
Yapay zekâ gibi görünüyor zararlı yazılım çıkıyor CapCut taklitleriyle gelen siber tehditÜretken yapay ze... Bilim-Teknoloji