2026-2028 Dönemi Bitkisel Üretim Planı Onaylandı
Eskişehir Tarımsal Üretim Planlama Teknik Komitesi, 2026-2028 yılları Bitkisel Üretim Planı'nı görüşmek üzere Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde bir araya geldi. Toplantıya Eskişehir Vali Yardımcısı Adem Keleş başkanlık etti.
Toplantıya, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş ve ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan teknik komite üyeleri katıldı. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner tarafından, ilin Bitkisel Üretim Planı hakkında bir sunum gerçekleştirildi.
Toplantı kapsamında, Eskişehir'in 2026-2028 yılları arasındaki havza bazlı münavebe desenleri, ilde yetiştirilen ürünlerin üretim hedefleri ve Yönetmelik doğrultusunda yapılacak çalışmalar detaylıca değerlendirildi. Yapılan görüşmelerin ardından Bitkisel Üretim Planı'nın onaylanmasına karar verildi.
Tarımsal Üretim Planlamasının Önemi
Ekonomik, sosyal ve çevresel gelişmelerin yanı sıra küresel iklim değişikliği ve su kısıtının tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilediği belirtilirken, artan nüfus ve gelir seviyesiyle gıdaya olan talebin artması, doğal kaynakların etkin kullanımını zorunlu hale getiriyor. Ayrıca pandemiyle öne çıkan gıda milliyetçiliği ve komşu bölgelerdeki savaşlar, gıda güvencesi ve güvenliğini sağlamak için tarımsal üretim planlamasının önemini artırmış durumda.
Bu çerçevede, Anayasa'nın 45. maddesinde yer alan "Tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun olarak bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak" amacıyla Tarım Kanunu'nda değişiklik yapılmış ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarımsal üretimin planlanmasında yetkili kılınmıştı. Tarım Kanunu'nun 7. maddesindeki bu değişikliğe istinaden de "Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik" 14 Eylül 2023 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanmıştı.
Planlamanın Hedefleri
Yapılan düzenlemeyle, ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak tarım havzası veya işletme bazında hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek ürün fazlası veya eksikliğinin önüne geçilmesi bekleniyor.
Ayrıca, stratejik ürünlerin en uygun yerde üretilmesiyle kaynak kullanımında optimizasyon, verimlilik ve tarımsal hasılada artış sağlanması amaçlanıyor. Hasat döneminde üreticilerin pazarlama sorunu yaşamalarının önüne geçilmesi, refah düzeylerinin yükselmesine katkı sağlanması ve iklim değişikliği dikkate alınarak doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı temin edilerek suyu merkeze alan bir üretim planlaması hedefleniyor. Böylece üreticileri koruyup güçlendirirken, tüketicilerin de artan refahtan pay alması amaçlanıyor.
Bu planlama, Eskişehir'in tarımsal potansiyelini daha verimli kullanma ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etme yolunda önemli bir adım olarak görülüyor.
-
23 Mayıs 2025 Cuma
TEI, Yine Birinci! TEI’den Bir İlk: Savunma ve Havacılık Sektörü... Ekonomi -
23 Mayıs 2025 Cuma
Eskişehir’de Şap Aşılama Kampanyası %100 Başarıyla Tamamlandı! Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ta... Ekonomi -
23 Mayıs 2025 Cuma
Sivrihisar Çiftçisine Ankara Desteği: Eskişehir Büyükşehir Nerede? Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde yaşanan ilgin... Ekonomi -
23 Mayıs 2025 Cuma
Eskişehir’de Tarımsal Üretim Planlama Teknik Komitesi Toplandı 2026-2028 Dönemi Bitkisel Üretim Planı OnaylandıEs... Ekonomi -
23 Mayıs 2025 Cuma
Ziraat Bankası Heyeti Eskişehir OSB’yi Ziyaret Etti: Finansman ve Sanayi İş Birliği VurgusuZiraat Bankası Proje F... Ekonomi -
23 Mayıs 2025 Cuma
Güvenli parola oluşturmanın 5 yolu Dijital çağda parola güvenliği artık bir zorunlu... Bilim-Teknoloji -
23 Mayıs 2025 Cuma
Yeşil Mutabakat Yolunda ESO’dan Stratejik Hamle Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından, Avrupa Birliği tara... Ekonomi -
23 Mayıs 2025 Cuma
Bakan Uraloğlu, Çin’de Teknoloji Devleriyle Bir Araya Geldi 5G, Yapay Zekâ ve Yerli Üretim MasadaUlaştırma ve... Ekonomi