İstikbal Gazetesi
Eskişehir’in Lider Sesi
Merkez
0222 220 19 01 0222 220 19 02
İstiklal Mah Adalar Sok No: 5 ESKİŞEHİR

Şube
0222 220 19 06 0222 220 19 08
Arifiye Mah Yalbı Sok Arifbey Apt Kat:6 Daire:10 ESKİŞEHİR
haber@istikbalgazetesi.com
0222 220 19 01 - 02

Dijital Dünyanın "Görünmez" Bedeli: Veriniz Karşılığında Mahremiyetiniz!

28.01.2026 

Dijital dünyada bedava yok, takas var! Bedava hizmetin bedelini mahremiyetimizle ödüyoruz!

28 Ocak Veri Koruma Günü kapsamında dijital dünyanın en stratejik ham maddesi olan "veri" yeniden mercek altına alındı. Üsküdar Üniversitesi Kurumsal Büyük Veri Koordinatörü Hakan Özdemir, modern çağın en büyük yanılgılarından birine parmak basıyor: "Dijital dünyada bedava hizmet yoktur, takas vardır!"


Veri: Dijital Çağın "Tükenmeyen" Petrolü

Özdemir’e göre veri, sanayi devriminin petrolüyle aynı işlevi görüyor ancak önemli bir farkla: Petrol kullanıldıkça tükenirken, veri kullanıldıkça çoğalıyor ve değerleniyor.

  • Pasif Veri Trafiği: Sadece paylaşım yaptığımızda değil; akıllı saatimizden kalp ritmimiz, navigasyondan hızımız ve e-ticaret sitelerinde fareyi hangi ürünün üzerinde beklettiğimiz dahi kaydediliyor.

  • Siber Hijyen Eksikliği: Doğum tarihi gibi basit şifreler kullanmak ve her uygulamaya sınırsız erişim izni vermek, dijital benliğimizi korumasız bırakıyor.

  • Manipülasyon Riski: Veri ihlalleri maddi hasar verirken, veri manipülasyonu (Deepfake vb.) gerçeklik algımızı bozarak toplumsal güveni tehdit ediyor.

"Saklayacak bir şeyim yok" demeyin! Sizin veriniz tek başına küçük görünebilir ancak milyonlarca kişiyle birleştiğinde toplumsal davranışları yönlendirmek için kullanılan devasa bir silaha dönüşür.

Veri, dijital çağın yeni petrolü 

Verinin neden “yeni petrol” olarak tanımlandığını açıklayan Hakan Özdemir, “Sanayi devriminde petrol, makineleri çalıştıran ve ekonomiyi büyüten ana güçtü. Dijital devrimde ise bu güç ‘veri’dir. Ancak veriyi petrolden ayıran önemli bir fark vardır. Petrol kullanıldıkça tükenir, veri ise kullanıldıkça çoğalır ve değerlenir. Günümüzde finans, sağlık, e-ticaret ve ulaşım gibi sektörlerin tamamı, kararlarını artık sezgilerle değil, işlenmiş verilerle alıyor. Ham veri değersiz bir sayı yığınıdır; ancak işlendiğinde ‘bilgiye’ ve ‘içgörüye’ dönüşerek şirketlere ve ülkelere rekabet üstünlüğü sağlar.” dedi.

Asıl veri, farkında olmadan ürettiklerimiz

Bireylerin büyük kısmının yalnızca sosyal medyada paylaşım yaptığında veri ürettiğini düşündüğünü ifade eden Hakan Özdemir, “Biz sadece fotoğraf paylaştığımızda veya mesaj attığımızda veri ürettiğimizi sanıyoruz. Oysa ‘pasif veri’ dediğimiz devasa bir trafik var. Akıllı saatimizden kalp ritmimiz, navigasyondan hızımız, e-ticaret sitelerinde fareyi hangi ürünün üzerinde ne kadar beklettiğimiz bile kaydediliyor. Özellikle ‘Nesnelerin İnterneti’ (IoT) dediğimiz akıllı ev cihazlarının yaygınlaşmasıyla, dijital ayak izimiz artık evimizin içine kadar girdi. Ürettiğimiz verinin büyük çoğunluğu, biz ekranı kapattıktan sonra arka planda akmaya devam ediyor.” diye konuştu.

Miktar değil, anlam önemli

Veriyi değerli kılan unsurun miktar değil anlam olduğunu vurgulayan Hakan Özdemir, “Geçmişte ‘Ne kadar çok verimiz varsa o kadar iyi’ anlayışı (Big Data) hakimdi. Bugün ise ‘Doğru ve temiz veri’ (Smart Data) dönemi başladı. Milyarlarca gereksiz veri satırı, sistemi yavaşlatmaktan başka işe yaramaz. Önemli olan, veriler arasındaki ilişkileri kurabilmek ve bir sonraki adımı öngörebilmektir. Bir marketin milyonlarca fiş bilgisine sahip olması değil; o fişlerden yola çıkarak müşterinin bebeğinin doğduğunu anlayıp ona uygun teklif sunabilmesi veriyi değerli kılar.” şeklinde konuştu.

Siber hijyen eksikliğine dikkat!

Kişisel verilerin en çok risk altında olduğu alanlara da dikkat çeken Hakan Özdemir, şöyle devam etti:

“En büyük risk, kaynağı belirsiz mobil uygulamalar ve açık Wi-Fi ağlarında. Özellikle son dönemde popüler olan, fotoğrafınızı yükleyip sizi farklı karakterlere dönüştüren eğlence uygulamaları, aslında dünyanın en büyük biyometrik veri havuzlarını oluşturuyor. Bireylerin en sık yaptığı hata ise ‘siber hijyen’ eksikliğidir; yani doğum tarihi gibi tahmin edilebilir şifreler kullanmak ve her uygulamaya düşünmeden kamera/rehber erişim izni vermektir.”

Dijital dünyada bedava yok, takas var!

Ücretsiz uygulamaların işleyişine dair önemli bir hatırlatmada bulunan Hakan Özdemir, “Dijital ekonomide ‘bedava’ diye bir kavram yoktur, ‘takas’ vardır. Bir navigasyon uygulamasını ücretsiz kullanırsınız, karşılığında konum verinizi ve sürüş alışkanlıklarınızı verirsiniz. Bir mesajlaşma uygulamasını ücretsiz kullanırsınız, kiminle ne sıklıkla konuştuğunuzun bilgisini verirsiniz. Bu platformlar, kullanıcıyı bir ‘müşteri’ olarak değil, reklam verenlere sunulacak bir ‘hedef kitle’ olarak görür. Kısacası, hizmetin bedelini kredi kartımızla değil, mahremiyetimizle ödüyoruz.”

Veri okuryazarlığı artık temel bir yurttaşlık becerisi

Deepfake videolar ve sahte haberlerin yayılma hızına da değinen Hakan Özdemir, “Veri okuryazarlığı, dijital dünyada karşımıza çıkan bilginin kaynağını sorgulama, nasıl üretildiğini anlama ve bir grafiğin veya istatistiğin bizi yanıltıp yanıltmadığını fark etme becerisidir. Bugün deepfake (yapay kurgu) videoların ve sahte haberlerin bu kadar hızlı yayılmasının sebebi, teknolojik yetersizlik değil, toplumsal veri okuryazarlığının düşük olmasıdır. Manipüle edilmemek ve dijital haklarımızı savunabilmek için bu yetkinlik artık okuma-yazma bilmek kadar elzemdir.” dedi.

Veri toplamak bir arşivcilik, veriyi anlamlandırmak ise dedektiflik

Geleceğe yönelik riskleri değerlendiren Hakan Özdemir, “Veri toplamak bir arşivcilik, veriyi anlamlandırmak ise dedektifliktir. Elinizde binlerce parçalık bir yapboz kutusu olduğunu düşünün; parçaları kutuda biriktirmek veri toplamaktır. O parçaları birleştirip manzarayı ortaya çıkarmak ise anlamlandırmaktır. Teknoloji dünyası artık veri depolamayı aştı; şu anki büyük yarış, bu veriden kimin daha hızlı ve isabetli ‘sonuç’ çıkaracağı üzerine kurulu.

Dijital sistemler ve algoritmaların, insanlar tarafından ve geçmiş verilerle eğitildiğini kaydeden Hakan Özdemir, “Eğer geçmiş verilerde toplumsal bir önyargı varsa (örneğin; belirli bir meslek grubunda sadece erkekler çalışmışsa), algoritma bunu bir kural zannedebilir ve gelecekteki kadın adayları eleyebilir. Teknoloji tarafsız gibi görünse de verinin kendisi kirliyse veya yanlıysa, çıkan sonuç da ayrımcı olabilir. Bu, dijital etiğin en büyük tartışma konularından biridir.” diye konuştu.

En büyük tehlike veri manipülasyonu

Veri ihlallerinin (şifre çalınması, kart kopyalanması) maddi hasar vereceğini ve bunun da telafi edilebilir olduğunu anlatan Hakan Özdemir, “Ancak veri manipülasyonu çok daha tehlikeli bir boyuta evriliyor. Özellikle ses ve görüntü kopyalama teknolojilerinin gelişmesiyle, ‘gerçeklik algımızın’ manipüle edilmesi riskiyle karşı karşıyayız. İnsanların söylemedikleri sözleri söylemiş gibi gösteren, olayları çarpıtan içerikler, sadece bireyleri değil, toplumun güven duygusunu ve toplumsal hayatı tehdit eder hale gelecektir.” ifadesinde bulundu.

‘Saklayacak bir şeyim yok’ çağın en büyük yanılgısı… 

“Benim verimden ne olur ki?” düşüncesinin büyük bir yanılgı olduğunu vurgulayan Hakan Özdemir, sözlerini şu uyarıyla tamamladı:

"Ben önemli biri değilim, saklayacak bir şeyim yok" düşüncesi dijital çağın en büyük yanılgısıdır. Sizin veriniz tek başına anlamsız gelebilir ama milyonlarca kişinin verisiyle birleştiğinde toplumsal davranışları yönlendirmek için kullanılır. Ayrıca bireysel olarak da; sesiniz, yüzünüz veya kimlik bilgileriniz kopyalanarak adınıza suç işlenebilir veya yakınlarınız dolandırılabilir. Verinizi korumak, dijital dünyadaki ‘benliğinizi’ ve itibarınızı korumaktır.” 

Gönderen: haber
1137 defa okundu 
 


_medya advertorial

_haberler advertorial

_gundem advartorial

_Gündem

_biz advertorial

İslam

Yaşam
Ocak Ayı Doğum Yardımı Ödemeleri Tamamlandı
Osman Yüksel’in Acı Günü: Dilber Yüksel 105 Yaşında Vefat Etti
Sosyal Devlet Isıtıyor: Doğal Gaz Desteğinde 1,6 Milyar Liralık Dev Kaynak
Vicdan Köprüsü: 20. İyilik Gemisi Gazze İçin Mısır’da!
Şefkat Elinde Sıkı Denetim: Sosyal Hizmetlerde "Sıfır Taviz" Dönemi!

Spor
İnönü’de Dev Yatırım: 35 Milyon TL’lik Spor Kompleksi Yükseliyor!
Vali Yılmaz’dan Eskişehirspor’a Tam Destek!
Şimşekler Sahaya İniyor: Eskişehirspor - Altay Maçı Biletleri Satışta!
Şehit Anıl Gül Spor Salonu’nda Geleceğin Yıldızları Sahneye Çıkıyor
Pistlerin Kraliçesi Eskişehir’den: Elif Naz Köseoğlu’ndan Çifte Altın!

Sinema
Sinemada Yeni Hafta: 30 Ocak’ta 9 Yeni Film Beyazperdede!
Hafta Sonu Sinema Keyfi: 23 Ocak’ta Vizyona Girecek Yeni Filmler Belli Oldu
Sömestir Heyecanı Beyaz Perdede: Tatilin En İyi Filmleri Belli Oldu!
Sinemada Bu Cuma: Zombi İstilasından Efes’in Sırlarına Uzanan 6 Yeni Film!
9 Ocak’ta Vizyonda Hareketlilik: 6 Yeni Film Beyazperdede

Sağlık
Üniversite Gençliği Ruh Sağlığı Krizinde: Kaygı ve Depresyon Alarm Veriyor!
Çocuk Diş Hekimliğinde Dijital Devrim: Sihirli Kalemle Korkusuz Tedavi
Kapalı Cerrahide Gelecek: Daha Az Ağrı, Daha Hızlı Hayat
Kışın Bağışıklık Reçetesi: Uyarmak Yerine Dengelemek Şart!
Gözdeki Gizli Misafir: Demodex Paraziti ve Kuru Göz İlişkisi

Politika
BBP’nin 33. Yılında Destici’den Tarihi Çıkış: "O Örgü Mete Han’ın Yelesidir!"
Nebi Hatipoğlu’ndan "Mazeret Siyaseti"ne Sert Yanıt:"İcraata ve Eserlere Bakın!"
CHP’de "Danışman" Vesayeti: İmamoğlu Ayar Verdi, Özel Pazara İndi
Türkiye-Nijerya Hattında Yeni Dönem: 5 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi!
Özgür Özel’den Ahmed Şara Yönetimine Sert Eleştiriler

 

 
Polis
FETÖ’nü Mahrem Yapılanmasına 46 İlde Darbe: Eskişehir’de Eş Zamanlı Baskın
Seri Hırsız Kamera Takibinden Kaçamadı: Asayişten "Nokta" Operasyonu
71 Evler’de Firari Yakalandı: 17 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs Cezaevinde!
Jandarma’nın Keskin Burunları: JAKEM’de "Kahramanlar" Yetişiyor
Trafikte Denetim Fırtınası: Eskişehir’de 11 Binden Fazla Ceza Yazıldı!

Otomobil-Motorsiklet
Araç Sahipleri Dikkat: Plaka Basımında "Banka" Dönemi Başlıyor!
Sadece Elektrikli Araç (EV) Dayatması AB Sanayisini Sarsıyor
Türkiye’nin Araç Arıza Haritası Belli Oldu
İkinci El Araç Pazarı 2025’te Rekor Kırdı: 9.4 Milyon Adetlik Satış
2025’in Dev İşlemi: Araç Muayenesinde "TURKA" Dönemi Başlıyor

Magazin
Kamu Kaynaklarına Çökmek İsteyenler Hikmet Çelik’e Savaş Açtı
Hakikati Gömen "Basit Kurgular": Komplo Teorileri Toplumu Nasıl Esir Alıyor?
Alfatürk Medya Grubu’ndan Vali Yılmaz’a Ziyaret
Siyasi Kulislerde "Eksik Protokol" Hareketliliği: Ahmet Ataç Neden Yoktu?
Dijital Medyada Dev Sömürü

Kültür-Sanat
Çifteler Tek Yürek: Türk Bayrağına Uzanan Ellere Karşı Birlik Yürüyüşü
Dadaşlar’dan İnönü Çıkarması: Erzurumlular Birlik ve Beraberlik İçin Sahada!
Uluslararası Mevlid-i Nebi Sempozyumu düzenlenecek
Kültürün Buluşma Noktası: Eskişehir’de Emirdağ ve Eskişehir Türküleri Rüzgârı
Mağara Duvarlarından Yapay Zekâya: Görüntünün Anlam Yolculuğu

Güncel
Belediyecilikte "Mali Disiplin" mi, "Hizmet Eksikliği" mi? Bütçe Fazlası Tartışma Yarattı!
Meteorolojik Uyarı: Eskişehir’de "Sarı Kodlu" Fırtına Kapıda!
Memur-Sen’den Ünlüce’ye "Teşekkür ve Müjde" Çağrısı
Ulaşımda "Tekerlekli" İtiraf: Tramvay Sözünden Metrobüs ve Yeni Otobüslere!
Rekor Uzatma: Eskişehir’de "Deneme" Adı Altında Çile 24 Nisan’a Kadar Tescillendi!

Fıkıh

Eğitim
Anadolu Üniversitesi, Apple ve Pozitif Teknoloji ile Geleceği Tasarlıyor
TÜBİTAK 2204-A’da 20 Projelik Dev Başarı!
Millî Eğitim Bakanlığı’ndan "Ailem 2" Geliyor: Hedef Bilinçli Veli, Güçlü Gelecek!
Anadolu Üniversitesi Dünya Devleri Arasında: Avrupa’da İlk 500, Batı Asya’da İlk 30!
Aile Hukukunda Reform Hazırlığı: Çankaya Köşkü’nde Kritik Çalıştay

Ekonomi
Türkiye’nin İlk Teknoparkı ETGB’de Bayrak Değişimi
Sofrada Güven Seferberliği: Eskişehir’de Gıda Denetimlerinden Taviz Yok!
Sanayinin Nabzı ESO’da Attı: 2026 İçin Üretim ve İhracat Seferberliği!
Ev ve Arsa Sahipleri İçin Kritik Takvim: 2026 Emlak Vergisi Dönemi Başlıyor
Bankalarda Limitler Güncellendi: Cüzdanlar Genişledi, İşlemler Hızlandı!

Ekoloji
Türkiye’nin 2025 Meteoroloji Karnesi: Aşırı Uçlar ve Rekorlar Yılı
OEDAŞ İklim Karnesini Aldı: "B" Notuyla Küresel Standartta Mücadele
Doğaya Dönüşün Adresi: Kışın Beyaz Örtüsüyle Ekoturizm Alanları
Orman Yangınlarına Karşı "Yerel Kalkan": Su Tankeri Sayısı 5 Bine Yaklaştı
Eskişehir’in "Yeşil Vatan" Karnesi: 1 Milyonun Üzerinde Yeni Fidan Toprakla Buluştu

Bilim-Teknoloji
2026’da Oyun Dünyasını Şekillendirecek 10 Büyük Yapım
Siber Güvenlikte Yeni Cephe: Duvarlar Değil, "Kimlikler" Hedefte!
smsonayhizmeti.com Sitesi SMS Onay Hizmeti Almak için Güvenilir Mi?
Dijital Kasanız Çelik mi, Yoksa Kağıttan mı? LastPass Oltalama Alarmı!
Dijital Dünyanın "Görünmez" Bedeli: Veriniz Karşılığında Mahremiyetiniz!

AlfaTürk

Ziyaretçi: 3.744.445 - Hit: 3.745.913
eskişehir  eskisehirburada.com
İstikbal Gazetesi - 0222 220 19 01 - 02