Fiber Sertifikizasyon
Fiber Sertifikizasyon OTDR Kalibrasyon Fiberoptik İletişim
Cumhuriye, Tersel Sk. No:9, 26130 Tepebaşı/Eskişehir, Türkiye
info@fibersertifikizasyon.com
(0222) 230 40 90

Fiber Teknoloji



Fiber Optik Kablo Nedir?

7 Eylül 2017 Perşembe

Fiber, optik insanın saç teli kalınlığında olan saf bir cam ip üzerinden ışığın iletilmesi ile çalışan bir sistemdir. Fiber optik kablonun bu şekilde üretilmesinin en büyük sebebi doğal şartlarn ağır olduğu nemli ve rutubetli elektiriksel olan parazitlerin yoğun olduğu yerlerden etkilenmesi ve her zaman sabit bir bağlantı sunmasıdır. Fiber optik kablolar iletimi ışık hızıyla gerçekleştirdikleri için doğal olarak uzak mesafelere veri aktarımı için tasarlanmıştır.

Fiber optik kablonun iç kısmına baktığımızda merkez, cam örtü ve kılıftan oluşur. Merkez ışığın hareket ettiği ince cam tabakadır. Cam örtü merkezin dışını saran optik malzemeden üretilmiş, merkezden yansıyan ışığı tekrar merkeze iletir. Kılıf ise kabloyu darbe ve neme karşı korur. Lazerden gönderilen ışın ilk olarak doğrusal bir yol izler ama kablonun kıvrıldığı noktada; ışık cam örtüye çarpıp geri yansır bu şekilde yansıya yansıya merkezdeki yoluna yavaşlayarak ve bir miktar kayba uğrayarak da olsa devam eder. Bu sebepten dolayı fiber kablolar fazla kıvrım yapmadan genellikle düz bir yol izlemesi hızı ve kalitesi açısından önemlidir.

Fiber Optik Kablo
Çünkü her işimizi kısa ver hızlı bir şekilde internet üzerinden yapmaktayız. Telefon ya da bilğisayar üzerinden internet ve fiber optik kabloların hızı ve kalitesi sayesinde dünyanın diğer ucundaki olaylardan, gelişmelerden anında haber almaktayız. Işık hızında çok geniş kitlelere yayılmakte ve erkilenmektedir. Ayrıca fiber optik kablonun cam örtü tabakasından oluştuğu için ışı kesinlikle absorbe etmez bunun bize en önemli faydası tabiki bilğinin kayıpsız bir şekilde ulaşmasını ve tam olarak yansıtılmasını sağlar.

Fiber optik kablolar kullanım yeri ve şartlarına bağlı olarak çelik zırh ya da jel tabaksı gibi başka koruyucu ve esneklik kazandırıcı kısımlarda ilave edilmektedir. Böylece bu maddeler sayesinde kemirgenler kabloyu ısırdıklarında tiksinerek kabloyu koparmalarına engel olur ve sonuç olarak istediğimiz her bilgiye ışık hızında kolayca ulaşıla bilir ve işlerimizi sıkıntısız bir şekilde halletmiş oluruz. Fiber optik kablonun avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Avantajları; geniş bir band genişliği ve taşıma kapasitesi sağlar. Saç telinin kalınlığını geçmez. Çok hafifve ucuzdur. Taşıma mesafesi çok fazladır. Uzun mesafelerde kayıpları çok azdır. Gizlilik ve güvenlik sağlar.

Fiber Optik Kalınlığı
Fiber kablolardan bilgi çalmak mümkün değildir. Dezavantajları; maliyetinin yüksek olması, detaylı işçilik gerektirmesi ve yüksek çıkış gücünün olmasıdır. Sonuç olarak fiber optik kabloların diğer kablolara göre özellikle haberleşme sistemlerinde çok sıklıkla kullanılmasının sebepleri hızı, kalitesi, dayanıklığı ve bilgilerin gizliliğidir.

related ıtems:fiber optik, fiber optik kablo, fiber optik kablo ne işe yarar, fiber optik kablo nedir, fiber optik kablo yapısı, kablo

 


927 kez okundu


Diğer Başlıklar


FİBER OPTİK SONLANDIRMA NASIL YAPILIR  
Fiber Optik WDM Nedir ?  
Fiber Optik GPON Ağlarında OTDR Analizi  
Fiber Optik Sonlandırma Nasıl Yapılır?  
CAT-5, CAT-5e, CAT-6, CAT-7 Kablo Nedir? Farkları Nelerdir?  
BilgiFiber Optik Kablo Nedir? Özellikleri Nelerdir?  
Fiber Optik Kablo Nedir?  
Fiber Optik Kablo Bağlantısı (Sonlandırma) Nasıl Yapılır?  
Fiber Optik Kablo Tipleri  

Toplam Kayıt: 9 [9 - 1]    
Sayfa: [ 1 ]
Fiber Optik Kablo Nedir?