Fiber Sertifikizasyon
Fiber Sertifikizasyon OTDR Kalibrasyon Fiberoptik İletişim
Cumhuriye, Tersel Sk. No:9, 26130 Tepebaşı/Eskişehir, Türkiye
info@fibersertifikizasyon.com
(0222) 230 40 90

OTDR Testi



Fiber Optik İletişim Teknolojileri

7 Eylül 2017 Perşembe

Fiber optik haberleşme sistemleri ışık sinyalleri kullanarak bilgileri bir noktadan diğer bir noktaya iletmeye yarayan sistemlerdir. Bu bilgiler bir noktadan diğer bir noktaya taşınırken modüle edilmiş ışık sinyalleri kullanılır.İlk olarak 1970 yılında kullanılmış olup daha sonradan telekomünikasyon sektöründe büyük rol almayı başarmıştır. Günümüzde birçok uygulamanın dışında en çok telekomünikasyon sektöründe kullanılmakta olup fiber optik sistemler üzerinden telefon,data, internet,tv yayınları aktarılmaktadır.

Modern fiber optik iletişim sistemleri genellikle elektrik sinyallerini optik sinyallere dönüştürmek ve bunları tekrardan optik sinyallerden elektriksel sinyallere dönüştürmek için çeşitli ara ve uç aktif ekipmanlar barındırırlar. Bu aktif cihazlar ilerleyen konularda detaylı olarak ele alınacaktır.

Fiber optik sistemler birkaç farklı türde ve yapıda çalışabilmektedirler bu yapıların tasarlanması ve uygulanması noktasında fiber optik sistemin ne amaçlı kullanılacağı ön plana çıkmaktadır. Uçlarda verilecek hizmetler ve bu hizmetlere bağlı kullanılacak aktif cihazlar fiber optik pasif sistemlerin tasarımının temelini oluşturmaktadır. Fiber optik sistemler ve teknolojilerinin fiber optik kablolar üzerinden çalışmaları için bazı fiziksel özellikler gereği uyması gereken zorunluluklar vardır bunlardan en önemli olanı ışık dalga boyu aralıklarıdır. Işık sinyallerinin kablo içerisinden düzgün bir biçimde en az kayıp ile iletilebilmesi için bazı bant aralıkları vardır bunları basitçe tanımlamak gerekirse ;

Band Adı Tanımlama Başlangıç Bitiş
O Bant Orijinal 1260 nm 1360 nm
E Bant Genişletilmiş 1360 nm 1460 nm
S Bant Kısa dalga boyu 1460 nm 1530 nm
C Bant Konvensiyonel 1530 nm 1565 nm
L Bant Uzun dalga boyu 1565 nm 1625 nm
U Bant Çok uzun dalga boyu 1625 nm 1675 nm

Yukarıda tanımlanmış olan bant genişlikleri iletişim için en uygun pencere aralıklarıdır. Fiber optik sistemler üzerinden geçen optik sinyaller uçlarındaki cihazların modülasyon türlerine göre bu iletişim aralıklarından en uygun olanlarını kullanarak iletişim işlemlerini gerçekleştirmektedirler. Fiber optik sonlandırma ve fiber optik test işlemleri fiber optik sistemin ne amaçlı kullanılacak ise ona göre tasarlanıp tamamlanır.

Fiber optik sistemlerden bazıları şunlardır ;

Fttx ( fiber to the x ) 

x’ e kadar fiber anlamında bir kısatlmadır. X den kast edilmek istenen fiber kablonun en son termine edildiği noktadır. Bu kısaltma ilerleyen konularda detaylı olarak anlatılacaktır.

Gpon ( Gigabit Passive Optical Network )

Fttx tanımlamaları içerisinde yer alan tamamen aktif cihaz aktarmalarından men edilmiş bir fiber optik network tipidir burada sadece merkezde ve en uçta aktif cihazlar vardır.

SONET/SDH ( Synchronous Optical Network )

SONET standardında bir takım değişiklikler yapılarak ortaya çıkan ve 1988 yılında CCITT tarafından standardı kabul edilen, farklı kapasitelerde sayısal sinyaller taşıyabilen, yüksek hızlı uluslararası bir transmisyon sistemidir. SDH, fiber optik ortamının yüksek band genişliği ve güvenilirlik avantajlarından yararlanmak için fiber optic linkleri kullanılır.

PDH (Plesiochronous digital hierarchy )

Eş zamanlı sayısal hiyerarşi telekomünikasyon ağları üzerinden büyük boyutlarda verilerin taşınmasını sağlayan sistemdir. Fiber optik sistemer üzerinde sıkça kullanılan teknolojilerden biridir.

Fiber optik sistemler ve teknolojileri ilerleyen makalelerde tek tek detaylı bir biçimde ele alınacaktır.

 

 


1182 kez okundu


Diğer Başlıklar


Fiber Optik OTDR Testi Nasıl Yapılır ?  
Fiber Optik Sonlandırma  
Fiber Optik İletişim Teknolojileri  
Fiber Optik Test/Ölçüm  
OTDR Kalibrasyonu Nedir?  

Toplam Kayıt: 5 [5 - 1]    
Sayfa: [ 1 ]
Fiber Optik İletişim Teknolojileri