Eskişehir Sayın Veteriner
Eskişehir Sayın Veteriner Kliniği Veteriner Hizmetleri Hayvan Hastanesi
Cumhuriye Mh. Cengiz Topel Cd. No:70/B
bilgi@eskisehirveteriner.net
0 (222) 234 96 96

Petiniz

Kedi | Köpek | Kuş | Kaplumbağa | Tavşan | Balık | Hamsterlar


Persian

3 Kasım 2013 Pazar

Yüzünün etkileyici geniş ve yuvarlak kafasının kemik yapısı tamamenPersian yuvarlaktır. Belirgin bir girintisi olan basık burnu kısa ve kalkıktır. Gözler iri, yuvarlak ve kabarıktır. Uçları yuvarlak hafifçe öne eğik kulakları ufaktır ve alt tarafları fazla geniş değildir. Kulaklarının alçak oturuşu kafasının yuvarlaklığını bozmaz. Bedeni alçak ve güçlü, asla kaba sayılmayacak bir tıknazlıktadır. Kemikleri ve kütlesi ona bir armağan gibidir. Kasları neredeyse abartıya kaçacak bir biçimde yapılıdır. Dört ayağı da kısa ve kalındır, ön ayakları düz iner. Sırtı muntazamdır, iri patileri yuvarlak ve sıkıdır. Parmakları birbirine yakındır. Kuyruk uzun olmamakla beraber gövdenin uzunluğuna uygundur. Uzun, sık ve canlı tüyleri gövdeden aşağıya akıyormuş gibi kabarık durur. Omuzlar dahil tüm beden boyunda yelelenen ve oradan aşağı göğsü ve ön ayakları kaplayan uzun kürk gibi tüylerle kaplıdır. Pati altlarında ve kulak içlerinde dolgun fırçaya benzeyen tüyler vardır.

Karakteri 

Tartışmasız ilk tercih edilen ev kedisi olan Persian, aileye ve dostluğa olan tüm düşkünlüğü ve zekası ile tanınır. Ancak bakımı oldukça dikkat gerektirir.


Renkleri 

En çok rastlanan tipler tek renkler veya aynı rengin açıklı koyulu tonlarıdır. Bunlar beyaz, siyah, mavi, kızıl, krem, mavi-krem, duman olabilir. Vizon rengi, beyaz üzeri daha koyu renkler, duman üzeri siyah, mavi, akik rengi, mavi-krem, tekir desenleri olabileceği gibi beyaz ve farklı renkten oluşan çift renklerde görülür. Çift renklerde beyaz üzeri yama desenleri veya çikolata, leylak-krem, ateş, fok kahverengi veya mavi lekeler olabilir. Gözler parlak bakır, canlı mavi, mavimsi yeşil ya da değişik göz renklerinde olabilir.

Tüy bakımı 

Her gün muntazaman fırçalanması şarttır. Çok fazla sindirilmemiş tüyler bağırsak problemlerine yol açabilir. Yumuşak bir fırçayla ve yumuşak hareketlerle fırçalanmalıdır. Eğer şartlar başka türlüsünü gerektirmiyorsa mümkün olduğunca kuru şampuan kullanılması gerekir.

Kökeni 

İran kedilerinin uzun tüylü Türk Ankara kedilerinden geldiği sanılmaktadır. Her iki cins de doğulu kediler olarak tanınır. Eski İran kedilerinin Ankara kedileriyle daha yoğun ve yünsü tüylü olmalarının dışında çok az farklılıkları vardı. İran kedileri Avrupalılar tarafından tüylerinden ötürü beğenilerek yetiştirildiler ve tüm uzun tüylü kedi yarışmalarının vazgeçilmez galipleri oldular. İran kedisinin süregelen ısrarlı yetiştirilmesi sonucunda sarsılmaz yerleri olan İngiliz ve Amerikan Shorthair'ler bile kendi ana vatanlarında tahtlarını kaybettiler.

 


4800 kez okundu


Diğer Başlıklar


York Chocolate  
Van  
Tonkinese  
Tiffanie  
Sphynx  
Somali  
Sokoke  
Snowshoe  
Singapura  
Siamese  
Scottish Fold Shorthair  
Scottish Fold Longhair  
Savannah  
Russian Blue  
Ragdoll  
Ragamuffin  
Pixie Bob  
Persian  
Oriental Shorthair  
Oriental Longhair  
Ocicat  
Norwegian Forest  
Nebelung  
Mojave Spotted (Mojave Desert Cat)  
Manx  
Maine Coon  
Laperm  
Korat  
Kashmir  
Javanese  
Japanese Bobtail  
Himalayan  
Havana Brown  
Exotic Shorthair  
European Shorthair  
Egyptian Mau  
Devon Rex  
Cymric  
Cornish Rex  
Colorpoint Shorthair  
Chinchilla  
Chartreux  
California Spangled  
Burmilla (Silver Burmese)  
Burmese  
British Shorthair  
Bombay  
Birman  
Australian Mist  
Ankara  

Toplam Kayıt: 57 [57 - 7]    
Sayfa: [ 1 ] [ 2 ] Sonraki Sayfa>>
Persian