Eskişehir Temizlik Şirketi Öznur Temizlik 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02
Eskişehir Merdiven,Ev,Ofis,Fabrika,İş yeri,Okul,
Dersane,Koltuk temizliği


Hasan Polatkan cad. Doğancan Sok.
ayarstemizlik26@gmail.com
0530 746 82 66 - 0542 260 86 02

Sınava sayılı günler kala uzmandan öneriler:

23.05.2025 

Bilginin yeterli olmadığı alanlardansa güçlü olunan alanlara odaklanılmalı

 21-22 Haziran’da düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) bir aydan kısa bir zaman kaldı. Sınava kalan süre azaldıkça adayların kaygıları da gün geçtikçe artabiliyor. İstinye Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gülgün Uzunoğlu Azman, bu dönemde adaylara güçlü olunan alanlara odaklanılmasını öneriyor. Prof. Dr. Azman’a göre bu sayede sınavla ilgili olumlu perspektif desteklenebilir.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) bir aydan az bir süre kaldı. Sınav tarihi yaklaştıkça adayların sınav stresi de artıyor. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gülgün Uzunoğlu Azman, sınava sayılı günler kala adaylara önerilerde bulundu. 

Yetersiz sınav hazırlığı sınav stresinin açığa çıkmasında önemli bir etken

“Sınav stresi, kişinin sınavla ilişkili gündemlerde tehdit algılaması sonucu ortaya çıkan fizyolojik, bilişsel ve duygusal bir tepkidir” diyen Dr. Öğr. Üyesi Azman, şöyle devam etti:

“Tehdit unsurlarını kişinin kendisinin ve çevresindekilerin yüksek beklentileri, başarısızlık korkusu ve mükemmeliyetçi bakış açısı oluşturabilmektedir. Aynı zamanda başarısızlık inancı açığa çıkaran ve olumsuz akademik deneyimlerle şekillenen yaşam deneyimleri de tetikleyebilmektedir. Diğer yandan, kişinin sınava hazırlık süreci boyunca gerçekçilikten uzak çalışma planı veya son dakikacılık yapması vb. yetersiz sınav hazırlığı da sınav stresinin açığa çıkmasında önemli bir etken olabilmektedir.”

Uyku düzeninin bozulması, mide bağırsak sorunları kaygının belirtileri

Uyku düzeninin bozulması, mide bağırsak sorunları gibi nedenlerin sınav stresinin bedende gözlenebilen fizyolojik belirtiler olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Azman, şunları söyledi:

“Sınav kaygısı bir düzeye kadar güdüleyici ve başarı için gerekli olurken, kaygının yüksek seyredip yönetilemeyecek düzeyde seyretmesi sınav stresini açığa çıkarmaktadır. Sınav stresinin nasıl deneyimlendiği kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bir kişinin sınav stresi yaşayıp yaşamadığının anlaşılmasında kişinin hayatının farklı alanlarında, günlük hayatındaki sağlıklı işleyişi bozabilecek belirtileri tekrarlı bir şekilde yaşaması ve işlevselliğinin bozulması önemsenir. Sınav stresinin varlığında bedenimizde doğrudan gözlenebilen fizyolojik belirtiler terleme, kalp çarpıntısı, baş ağrısı, gerginlik, bunalma hali, kas gerginliği, uyku düzeninin bozulması, mide bağırsak sorunları ve mide bulantısı gibi fiziksel belirtiler olabilmektedir. Duygusal, mental veya zaman zaman davranışsal olarak kişinin sınav stresi yaşadığını gösteren belirtiler ise kişinin dikkatini toparlamak veya sürdürmekte güçlük yaşaması, unutkan olması, istenmeyen düşüncelerinin kişinin zihnine üşüşmesi; yaşamdan keyif alamama, boşluk, çaresizlik, güvensizlik, öfke veya korku duygularının hissedilmesi; bir şeyleri erteleme, kişinin sınav esnasında kendini boşluktaymış gibi hissetmesi ve sınav esnasında değil de sınavdan çıkınca soruları daha rahat ve doğru çözebilmesi gibi birçok farklı şekilde gözlenebilmektedir. Sınava hazırlık sürecinde, kişinin yaşadığı bu sorunlar sınavla ilişkili performansını ve günlük hayatının işleyişini etkiliyorsa en kısa zamanda bir uzmandan destek alması faydalı olacaktır.”

Zaman yönetimi yapabilmeye yönelik öz değerlendirmeler yapılmalı

Zaman yönetimi yapabilmeye yönelik öz değerlendirmenin önemine dikkat çeken Azman, “Sınava hazırlık süreci uzun ve yorucu bir zaman dilimi olabilmektedir. Sınavdan haftalar önce zaman yönetimi yapabilmeye yönelik de öz değerlendirmeler yapılmalıdır. Bunun için düzenli ve elden geldiğince fazla deneme sınavı çözülmesi faydalı olacaktır. Böylelikle, hangi konularda kişinin hala gelişime açık olduğu anlaşılabilecek, olası zorlantılara zihinsel bir hazırlık yapılabilecek ve kişi test esnasındaki zorlantılarda nasıl bir zamanlama ve yöntemle ilerleyebileceğini belirleyebilecektir. Sınava az bir süre kala kişinin bilgisinin yeterli olmadığı alanlara yatırım yapmasındansa, güçlü olduğu alanlara odaklanıp kendisini parlatması da sınavda olumlu bir perspektifle ilerlemesinde belirleyici olacaktır” dedi.

Düzenli ve tutarlı bir uyku ile beslenme sistemi oluşturulmalı

“En önemlisi, sınavdan önce düzenli ve tutarlı bir uyku ile beslenme sistemi oluşturulmadır” diyen Dr. Öğr. Üyesi Azman, sözlerine şöyle devam etti:

“Her gün aynı saatte yatmak ve uyanmak, 7 ile 9 saat uyku uyuyabilmek, gerekli ise vitamin desteği almak ve renkli ve düzenli beslenmeye özen göstermek başlıca yapılacaklardır. ‘Ne kadar sağlıklı bir beden, o kadar sağlıklı bir zihin’ söylemi akılda tutulmalıdır. Aynı zamanda, alışkanlıklar ve rutinler oluşturmak ve bunlara bağlı kalmak ne ile karşılaşacağını bilen bir zihin yaratacaktır. Böylelikle, zihin bütün odağını fizyolojik ihtiyaçlarındaki belirsizliklerden uzaklaştırıp, öğrenme ihtiyaçlarına çevirebilecektir. Sağlıklı bir zihin için kullanılabilecek yöntemlerden bir diğeri de ‘olumsuz iç konuşmaları tanıyıp dönüştürebilme’ stratejisini kullanmaktır. Öte yandan, sınav stresiyle birlikte kişinin bedeni ve duyguları da kaygıdan uzaklaşmak için regüle olmaya ihtiyaç duyar. Günlük 20-30 dakikalık normal tempo yürüyüşe çıkılması, kısa süreli nefes egzersizlerinin uygulanması veya müzik ve sanat aktivitelerine günlük rutininde kısa da olsa muhakkak yer verilmesi regülasyonu sağlayacak yöntemlerdendir. Ayrıca, kişi kendini mutlu hissettiren minimum bir etkinliğe günlük planında mutlaka yer vermelidir.”

Ebeveynler destekleyici olmaya çalışmalı

Ebeveynlere de önerilerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Azman, “Tüm bunların yanında, sınava girecek kişilerin yakınlarına/ebeveynlerine de oldukça iş düşmektedir. Bu dönemin geçici bir süreç olduğu akılda tutulmalı, yatıştırıcı ve destekleyici olmaya çalışılmalı ve sınava hazırlanan ile iletişimde her zaman ‘daha iyiye’ yüreklendirici bir dil benimsenmelidir” dedi. Adayların da olumsuz düşüncelerden kaçınması gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu:

“Bununla birlikte, sınava hazırlanırken karşılaşılan olumsuzluklar karşısında ‘Başarısız olacağım’ inancına kapılmak ve bu inançla ilerlemek kişiyi çıkmaza sürükleyecektir. Her neyle karşılaşılırsa karşılaşılsın, sınav hakkında olumlu düşünce biçimini benimsemeye özen gösterilmelidir. Ayrıca kişinin kendisini sınavda olanlardan ibaret biriymişçesine atfetmesi de yapılan diğer sınava hazırlık sürecindeki hatalardandır. Sınav kişilik ya da benlik değerlendirmesi içeren bir süreç değil, sadece kişinin sahip olduğu bilgiyi ve bunu nasıl kullandığını değerlendiren bir süreçtir.”

Sınav günü tok olunmalı, sınavdan önce muhakkak rahatlatıcı bir şeyler yapılmalı

Dr. Öğr. Üyesi Azman, sınava tok olarak girilmesi gerektiğini belirtirken, sınav anında yaşanabilecek stresi azaltmak için de şu tavsiyelerde bulundu:

“Sınav günü gelip çattığında kişinin kendisini kontrol edebilmesi oldukça güçtür. Bu süreçte sınava hazırlanan kişinin yakınlarına sakin kalmak ve fiziksel, duygusal ve psikolojik olarak sınava girecek kişiye destek olmak gibi bazı görevler düşmektedir. Sınava girecek kişinin ise karnı tok olmalı, uykusu olmamalı ve kişi sınavdan önce muhakkak rahatlatıcı bir şeyler yapmalıdır. Bu rahatlatıcı şeyler sevdiğin birine sarılmak, sevilen enerjik müzikler dinlemek, sevdiğin bir şeyi yemek bile olabilir. Kişi sınav için binaya girmeden önce tüm fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşıladığından emin olmalıdır. Tüm bu olumlu adımlara rağmen sınav başladığında işler iyiye gitmezse de hala yapılabilecekler vardır. Olumlu iç sesini kendisine hatırlatması ve takiben kişinin kendini sınavda, başarılı bir şekilde ve bu başarmışlıkla sınavdan birkaç sene sonra nasıl iyi bir durumda olacağını hayal etmesi regüle olmasına yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, nefes egzersizi ile sakinleşmeyi denemek de bir diğer baş etme stratejisi olabilmektedir. Kişi burundan 4 saniye nefes alıp, tutabildiği kadar nefesini tutup (genelde bir 3-4 saniye daha), 4 saniyede de yavaş yavaş, balon üflermiş gibi nefesini ağzından vermelidir. Bunu ara vererek (aksi halde nefes alma ile başı dönebilir), sakinleşene kadar sürdürmeli ve egzersiz boyunca odağı nefesinde ve inip çıkan göğüs kafesinde olmalıdır. Diğer bir strateji ise kas gevşeme egzersizleri olabilmektedir. Sırasıyla baştan başlayıp ayak parmağına kadar olan, tüm kas grubundaki istenilen kasları sıkıp bırakma şeklinde ilerleyen bu yöntem odağı farklılaştırıp kişiyi regüle etmeyi içermektedir. Omuzları yukarı aşağı, arkaya öne şeklinde hareket ettirme de bu tür bir bedeni ve zihni rahatlatmaya yönelik eylemlerdendir. Diğer yandan, en basit şekliyle kişinin gözlerini kapatıp mini molalar vererek derin ve güçlü bir nefes alması ve o kısacık molada kendini güvende-sakin olduğu bir yerde düşlemesi de kişinin kendini düzenlemesinde oldukça yardımcı olacaktır. 

Unutmamalı ki sınavdan alınan puan, kişinin insani değerini ölçmez ve genel başarının, başarısızlığın veyahut zekâ düzeyinin bir göstergesi olamaz. Sınav puanı sadece kabiliyetle, ilgi alanıyla, motivasyonla, çalışma düzeni ve alışkanlıklarıyla edinilen bilgi birikiminin değerlendirilmesinin bir neticesidir. Tüm sınav katılımcılarına çokça öz düzenleme gücü ve başarılar.”

Gönderen: journal
236 defa okundu 
 


_medya advertorial

_haberler advertorial

_gundem advartorial

_Gündem

_biz advertorial

İslam

Yaşam
Kadınlara ve Engellilere Yönelik Mesleki Eğitim ve İstihdam Hizmetleri Eğitimi Düzenlendi
TDV “Bir Kurban Bir Kur’an” kampanyasıyla 45 bin Kur’an-ı Kerim dağıtacak
Cezasızlık algısı toplumsal bağları zayıflatıyor!
Kuraklığa Karşı Birlik ve Beraberlik:
Evlilik Kredisi Alan Genç Çiftlere Özel Eğitim: Sağlam Temeller Atılıyor

Spor
Anadolu Üniversitesi sporcuları Türkiye Şampiyonasından madalyalarla döndü
Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, 2025 yılında 60. Yılını Kutladı
Beyazıt Öztürk’ten Eskişehirspor’a Şampiyonluk Mesajı
Eskişehirspor’da Genel Kurul Tarihi Belli Oldu: Şampiyonluk Sonrası Yeni Dönem!
Eskişehirli Milli Atlet Eda Nur Tulum’dan Almanya’da Zirve!

Sinema
ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ 2025 BAŞLIYOR
TÜRK SİNEMASI DÜNYA SAHNESİNDE
ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ 2025’İN ODAĞINDA 21. YÜZYIL VAR
ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ’NDE BU YIL 13 ÜLKEDEN 15 FİLM YARIŞIYOR
Yılın En Dokunaklı Hikâyesi “Bi Umut”tan İlk Fragman Geldi

Sağlık
Eskişehir’de "Halk Sağlığı Şenliği" Yarı Finali Tamamlandı
Eskişehir’de Ebeler İçin Kapsamlı Eğitim Başarıyla Tamamlandı
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü, TÜYAP Kitap Fuarı’nda Sağlık Bilinci Oluşturdu
İl Sağlık Müdürü Bildirici, Mihalıççık Gün Sazak Devlet Hastanesi’ni Ziyaret Etti
İl Sağlık Müdürü Bildirici, Alpu İlçe Devlet Hastanesi’ni Ziyaret Etti

Politika
Albayrak’tan CHP’ye Sert Eleştiri: "Eskişehir İçin Hayalleri Yok!"
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Aile ve Nüfus Vurgusu
Albayrak’tan Tanal’a "Çevre Yolu" Göndermesi: "Neden Tek Bir Alt Geçit Yapılmadı?"
Albayrak’tan Mihalıççıklılar Derneği’ne Ziyaret: Şehir ve İlçe Sorunları Konuşuldu
CHP’nin İzmir’de miting yaptığı Gündoğdu Meydanı boş kaldı

 

 
Polis
Eskişehir’de Kaçakçılık Operasyonu: 1 Milyon TL Değerinde Ürün Ele Geçirildi!
Toplum Destekli Polislikten Hırsızlık Bilgilendirmesi: "Hırsızlar Açık Kapı Sever"
Odunpazarı Emniyeti’nden Firarilere Operasyon: Yıllardır Aranan Hükümlüler Yakalandı!
Bakan Yerlikaya: 2025’te Standart Dışı Far Kullanan 26 Bin 822 Sürücüye Ceza Kesildi
JASAT’tan Başarılı Operasyon: 11 Yıl 8 Ay Hapis Cezası Bulunan Dolandırıcı Yakalandı

Otomobil-Motorsiklet
AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez’den Yerli Elektrikli Araca Tam Destek
İkinci El Piyasasında Kurban Bayramı Hareketliliği!
Tesla Avrupa’da Kan Kaybederken Türkiye’de Yok Sattı
Araç Muayenede Yeni Dönem Başladı
Sıfır Araç Fiyatlarındaki Artış, İkinci El Araç Pazarını Hareketlendirdi

Magazin
Gazeteci Zafer Şahin’den CHP’ye Yolsuzluk Eleştirisi: "Her Şey Perdelemek İçin"
Başkan Nihal Arslan’a Halktan Gelen Anlamlı Ödül
Gazeteci-Yazar Yıldıtaşı’ndan Müftü Gül’e Anlamlı Ziyaret
Tanal’ın Çevre Yolu Eleştirisi Eskişehir’de Tartışma Yarattı
Belediyeler ve Siyaset Arasında Kalan Siyah-Kırmızılılar

Kültür-Sanat
Aile, Fıtratın Korunmasıyla Güçlenir! Konferansına Davet
ESGES 2025 Sempozyumu "Yapay Zekâ ve İnsanlığın Geleceği" Temasıyla Gerçekleştirildi
Eskişehir Uluslararası Film Festivali 22. Kez Kapılarını Açtı
Anadolu Üniversitesi’nde türkülerle dolu bir akşam
"Eskişehir Edebiyat Rotası" Sergisi Açıldı

Güncel
Vali Aksoy, Mihalıççık Muhtarlarıyla Buluştu: Talepler ve Güvenlik Önlemleri Gündemde
Kurban Bayramı Tatili Takvimi Netleşti: Kamu Çalışanlarına 4 Gün İdari İzin!
5000 Yıllık Ekmeğin Keşfi Büyük Heyecan Yarattı!
Odunpazarı Belediyesi’nin Bütçe Gerçeği Ortaya Çıktı
Eskişehir’de 19 Mayıs Coşkusu Dev Konvoyla Sokaklara Taştı!

Fıkıh

Eğitim
Milli Eğitim ve ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı
Zübeyde Hanım Anaokulu Yeni Binasında Eğitim Öğretime Başladı
Teleskop Ucundan İlkbahar Gökyüzü: Derin Uzayda Paydaşlık Yolculuğu
ESTÜ Öğrencileri Sektör Temsilcileri ve Profesyoneller Meslek Ağı Zirvesinde Bir Araya Geldi
Eğitim-Bir-Sen Eskişehir’de Yine Yetkili Sendika!

Ekonomi
TEI, Yine Birinci!
Eskişehir’de Şap Aşılama Kampanyası %100 Başarıyla Tamamlandı!
Sivrihisar Çiftçisine Ankara Desteği: Eskişehir Büyükşehir Nerede?
Eskişehir’de Tarımsal Üretim Planlama Teknik Komitesi Toplandı
Ziraat Bankası Heyeti Eskişehir OSB’yi Ziyaret Etti:

Ekoloji
Sivrihisar’da AKBAŞ Çoban Köpeği Tesisi Belediyeye Tahsis Edildi
OGM’den kritik uyarı: Sıcaklık Artışı Orman Yangınlarını Tetikleyebilir
Korunan Alanlara 4 Ayda Yaklaşık 13 Milyon Ziyaretçi!
Eskişehir’de "Orman Benim" Farkındalık Etkinliği Yoğun İlgi Gördü
Eskişehir’in Yeşil Geleceği: Sıfır Atık ve Karbon Nötr Hedefleri Mümkün mü?

Bilim-Teknoloji
Güvenli parola oluşturmanın 5 yolu
Türkiye için geliştirilen ilk yapay zekâ arama motoru Yazeka ile Yandex Arama, hızla büyüyor
Tekstilde Mükemmelliğe Giden Yol: ERVAM’ın Üretim Süreçlerine Katkısı
PDF’ten tehlikeye giden yol
Kişisel Bilgileri İnternetten Silmenin 7 Yolu

AlfaTürk