Eskişehir Güvenlik Sistemleri
Güvenlik Kamera Sistemleri
İkieylül Cd. Yalbı Sk. Arifbey Apt: No:13/13
guvenlik@eskisehir.net.tr
0542 311 63 84

Enerjide Tarihi İmzalar Atıldı: TPAO ve ExxonMobil Derin Denizler İçin Birleşti!

9.01.2026 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile ExxonMobil’in iştiraki ESSO Exploration International Limited arasında, Karadeniz ve Akdeniz’deki yeni petrol ve doğal gaz arama alanlarını kapsayan bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzalandı. Anlaşma, derin deniz operasyonlarında teknik yetkinlikleri en üst seviyeye taşımayı hedefliyor.

İstanbul’da Enerji Zirvesi

İstanbul’da düzenlenen törende imzalar, TPAO Genel Müdürü Cem Erdem ve ExxonMobil Başkan Yardımcısı John Ardill tarafından atıldı. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar refakat etti. Bakan Bayraktar, bu iş birliğinin Türkiye’nin enerji merkezi olma yolundaki hedeflerine stratejik bir katkı sunacağını vurguladı.

Teknik Yetenek ve Uluslararası Deneyim Bir Arada

Mutabakat zaptı sadece mevcut sahaları değil, tarafların üzerinde uzlaşacağı uluslararası potansiyel alanları da kapsıyor. İş birliğinin temel hedefleri şu şekilde sıralandı:

  • Operasyonel Etkinlik: TPAO’nun derin deniz sondaj kapasitesinin ExxonMobil’in global tecrübesiyle güçlendirilmesi.

  • Yeni Keşiflerin Önü Açılacak: Karadeniz ve Akdeniz’deki sismik verilerin ileri teknolojilerle işlenerek yeni rezervlerin tespit edilmesi.

  • Kurumsal Kapasite: Milli enerji şirketimizin uluslararası arenadaki rekabet gücünün artırılması.

"Enerjide Bağımsız Türkiye" Hedefi

Bakan Bayraktar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Derin deniz arama ve sondajındaki teknik yeteneklerimizi ExxonMobil’in deneyimiyle birleştiriyoruz. Bölgemizin enerji merkezi olma yolunda ilerliyoruz" ifadelerini kullandı. Bu anlaşma, Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltma yönündeki kararlılığının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Gönderen: haber
1183 defa okundu 
 


Ekonomi
Eskişehir’de Market ve Mağazalara Sıkı Denetim: İlk Haftada 99 Bin TL Ceza!
Eskişehir Tarımında 14 İlçede "Cuma Buluşmaları"
OEDAŞ enerji verimliliğini şebeke ve dijitalleşme yatırımlarıyla sağlıyor
Kütahya’da Teknoloji Seferberliği: 1.1 Milyar Liralık 4 Dev Yatırım Resmen Açıldı!
Eskişehir’in Saklı Akdeniz’i: Sarıcakaya’da Zeytin Mucizesi ve Mikroklima Gücü!

 

 
Eskişehir Güvenlik Sistemleri - 0542 311 63 84