KYK Devlet Hatun Öğrenci Yurdu
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kız Öğrenci Yurdu
Akkent Mahallesi, Ak Sokak, No: 6
devlethatun@kyk.gov.tr
0(274) 225-5205

YÖK Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Türkiye Maarif Vakfı iş birliği yapacak

9.04.2024 

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar: “Ülkemizin ortak stratejik hedefleri doğrultusunda küresel ölçekte faaliyet gösteren Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Türkiye Maarif Vakfıyla güçlerimizi birleştiriyoruz. Bu güç birliği, eğitim alanında yurt dışından ülkemize yönelik yeni bir dinamizm kazandıracak ve kapasite artışına imkân verecektir”

- “Protokolle, eğitim faaliyetlerinin karşılıklı olarak desteklenmesi, Türk kültürünün ve Türkçe’nin yaygınlaştırılması için birlikte çalışılması, sahip olduğumuz tecrübe ve bilgi birikiminin paylaşılması yönünde ortak bir iradeyi ortaya koymuş oluyoruz”

Yükseköğretim Kurulu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Türkiye Maarif Vakfı (TMV) arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokolle üç kurum ulusal ve uluslararası alandaki tecrübe ve yetkinliklerini paylaşarak eğitim-öğretim, araştırma geliştirme ve üniversite fuar organizasyonları alanlarında iş birliği yapacak.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Yükseköğretim Kurulunda düzenlenen protokol imza töreninde yaptığı konuşmada yükseköğretim sistemini küresel ölçekte daha saygın bir noktaya getirmek için yoğun bir gayret içerisinde olduklarını belirterek, “Bu anlayışla, yükseköğretim sistemimizin her şeyden önce kalite odaklı, rekabetçi, yenilikçi, istihdam ve katma değer üreten niteliklerini güçlendiriyoruz.” dedi.

Türkiye’nin bölgesel ve küresel konularda önemli bir aktör konumuyla uyumlu olarak bilim diplomasisine büyük önem verdiklerini ve uluslararası alanda iş birliklerini geliştirmeye yönelik adımlar attıklarını kaydeden Özvar şunları söyledi:

“Bugün burada, ülkemizin ortak stratejik hedefleri doğrultusunda küresel ölçekte faaliyet gösteren YTB ve TMV ile güçlerimizi birleştiriyoruz. Bu güç birliği, eğitim alanında yurt dışından ülkemize yönelik yeni bir dinamizm kazandıracak ve kapasite artışına imkân verecektir. İş birliğimizin, eğitim ve öğretim alanında aynı stratejik hedefler doğrultusunda çalışan kurumlarımızın eşgüdüm ve uyum içinde olmaları bakımından da fevkalade bir örnek teşkil ettiğini vurgulamam gerekiyor.”

“Protokolle, eğitim faaliyetlerinin karşılıklı olarak desteklenmesi, Türk kültürünün ve Türkçe’nin yaygınlaştırılması için birlikte çalışılması, sahip olduğumuz tecrübe ve bilgi birikiminin paylaşılması yönünde ortak bir iradeyi ortaya koymuş oluyoruz” ifadelerini kullanan Özvar, “Ayrıca, üniversitelerin tanıtımına önemli katkı sunan yurt içi ve yurt dışı fuarların düzenlenmesinde ve yükseköğretimin uluslararasılaşmasında büyük kıymeti olan Türkiye Burslarının tanıtımında yeni bir iş birliği penceresini bu protokol ile açmış olacağız.” dedi.

-TR-YÖS’te iş birliği de protokol kapsamında-

Yükseköğretim Kurulu olarak Türkiye Yurtdışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS) üzerinde hassasiyetle durduklarını ve yakın zamanda önemli düzenlemeler yaptıklarını belirten Özvar, bu sınava ilişkin iş birliği tesisinin de protokol kapsamında yer aldığını vurguladı.

Özvar, Türkiye’deki üniversitelere daha nitelikli ve daha fazla sayıda uluslararası öğrencinin ilgisini çekmek amacıyla 6 dilde gerçekleştirilecek TR-YÖS sınavının uygulanacağı ülke sayısını 52’ye, sınav merkezi sayısını da 78’e yükselttiklerini kaydetti.

Bu sınavların en sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesinde ve yaygınlaştırılmasında YTB ve TMV’nin sağlayacağı desteklerin fevkalade önemli olacağını anlatan Özvar, “Türkiye’nin yükseköğretim alanında sunduğu imkanların yurt dışında daha geniş bir coğrafyada tanıtılması ve uluslararası öğrencilerin ülkemizde yükseköğrenim görmelerinin kendilerine sağlayacağı sosyo-ekonomik avantajlar hakkında bilinçlendirilmeleri önem taşımaktadır.” dedi.

YTB Başkanı Abdullah Eren de konuşmasında son dönemde uluslararası öğrencilere yönelik istenilmeyen yaklaşımlar olduğunu belirterek, “Türkiye'ye sadece öğrenci olarak değil, aynı zamanda öğrenci olarak geldikten sonra ülkemize ekonomik katkı sağlayan, mezun olduktan sonra Türkiye ile ilişkilerini koparmayan bu büyük kitleye yönelik daha kapsamlı çalışmalar da olacaktır. Bu protokol de buna katkı sağlayacaktır.” dedi.

TMV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ise sayıları artan uluslararası öğrenci hareketliliğinin birlikte yönetilmesi ve bu alanda iş birliği yapılmasının önemine işaret ederek, “İnşallah burada ortak bir sinerji yaratırız ve bu süreçleri daha sağlıklı bir şekilde yönetme imkanımız olur. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından “Yükseköğretim Kurulu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Türkiye Maarif Vakfı Arasında İş Birliği Protokolü” imzalandı. Protokole Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, YTB Başkanı Abdullah Eren ve TMV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün imza attı.

Gönderen: journal
1523 defa okundu 
 


Eğitim
Resim ve Şiir Yarışmasının Ödül Töreni Gerçekleştirildi
“Uçucu Yağlar ve Güvenli Kullanımları” Konferansı
ESTÜ’den UNESCO Kürsüsü Başarısı
Esogü Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Konferansı’na Katıldı
Yeni müfredat taslağı, kamuoyunun görüşüne açıldı

 

 
KYK Devlet Hatun Öğrenci Yurdu - 0(274) 225-5205