Çakırlar Sürücü Kursu
Özel Sürücü Kursu
İstiklal Mahallesi Reşadiye Sokak No:41/3
cakirlarsurucukursu@eskisehir.net.tr
0222 231 41 31 - 0507 289 31 30

Oxford ve Tokyo’dan Türk Üniversitelerine Araştırmacı Akını

24.01.2026 

Beyin Göçü Tersine Dönüyor: Oxford ve Tokyo’dan Türk Üniversitelerine Araştırmacı Akını

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), "Türkiye Yüzyılı" vizyonu kapsamında nitelikli beyin gücünü Türk akademisine kazandırmaya devam ediyor. 2025 yılı verilerine göre; Oxford, Tokyo ve Microsoft Research gibi dünya devlerinden gelen 114 seçkin araştırmacı, Ek-46 düzenlemesiyle Türkiye’deki üniversitelerde görev başı yaptı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversite-sektör iş birliğini güçlendiren bu adımların yükseköğretim sistemi için bir "dönüm noktası" olduğunu vurguladı. Kanun’un Ek-46 ve Ek-34 maddeleriyle esnetilen istihdam modelleri sayesinde; yurt dışında kariyer yapan Türk ve yabancı bilim insanları kısmi zamanlı olarak ders verebiliyor, Ek-34 kapsamında ise doktora sonrası 284 genç araştırmacı Ar-Ge ve tasarım projelerinde istihdam ediliyor.

Bilimin Devleri Türk Üniversitelerinde Ek-46 kapsamında Torino, Newcastle, Duke ve Tokyo Üniversitesi gibi 44 farklı uluslararası kurumdan gelen profesör, doçent ve doktorlar; mühendislik, temel bilimler ve sağlık alanlarında akademik üretime katıldı. En çok araştırmacı çeken kurumlar arasında Bilkent, ODTÜ ve Gebze Teknik Üniversitesi başı çekerken; Ek-34 kapsamındaki doktora sonrası araştırmalarda ise Bursa Uludağ ve Hacettepe Üniversiteleri öne çıktı.

Özvar: “Uluslararasılaşma hedeflerimize üst seviyede hizmet eden uygulamalar”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı  Erol Özvar, yaptığı değerlendirmede, özellikle Ek-46 kapsamında görevlendirmeyle, sektördeki doktoralı nitelikli araştırmacılar vasıtasıyla hem öğrencilerin hem de öğretim elemanlarının sektörle ilişkisini güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Özvar, “Üniversitelerimizin gerek kamu gerek özel sektörde gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yerli ve yabancı kaliteli araştırmacılarla temasa geçmelerini ve üniversitelerimizin bu imkanlardan daha çok istifade etmesini temenni ediyoruz. Uluslararasılaşma hedeflerimize üst seviyede hizmet eden bu uygulamalar, üniversite-sektör iş birliği açısından yükseköğretim sistemimizde bir dönüm noktası.” dedi.

Gönderen: haber
1940 defa okundu 
 


Eğitim
Hukukta Dünya Çapında Başarı: Dr. Merve Kutlu Tokyo Yolcusu!
Dubai’den Eskişehir’e Gurur Dolu Ödül: Yılın Yenilikçi Öğretmeni Seda Gökmen!
Eğitimde Şeffaflık Devrimi: AÖF Öğrencileri Artık Cevap Kağıtlarını Görebilecek!
Eğitimde Bilgi Kirliliğine Son: MEB’den "Dijital Öğrenme Köprüsü"
Anadolu Üniversitesi THE 2026 Sıralamasında 4 Alanda Dünya Listesinde!

 

 
Ziyaretçi: 506.399 - Hit: 507.142
eskişehir  eskisehirburada.com
Çakırlar Sürücü Kursu - 0222 231 41 31