Fiber Sertifikizasyon
Fiber Sertifikizasyon OTDR Kalibrasyon Fiberoptik İletişim
Cumhuriye, Tersel Sk. No:9, 26130 Tepebaşı/Eskişehir, Türkiye
info@fibersertifikizasyon.com
(0222) 230 40 90

Fiber Teknoloji



Fiber Optik WDM Nedir ?

7 Eylül 2017 Perşembe

Bu zamana kadar olan yazılarımızda fiber optik ile ilgili birçok noktaya değinmeye çalıştık şimdi birde WDM konusuna değineceğiz. Fiber optik Network sistemleri üzerinde kullanılan fiber optik iletişim teknolojilerini daha önceki yazılarımız da açıklamıştık WDM ( Wavelength Division Multiplexing ) yani dalgalara ayrılmış çoğullama olarak türkçeye çevrilebilir. Bu teknolojide birden çok optik taşıyı sinyali tek bir fiber optik hat üzerinden değişik dalgalara bölünerek (“burada dalga olarak tanımlanmak istenen ışığın dalga boylarıdır bunun daha önceki fiber optik dalga boyu konumuzda incelemiştik”) çoğullama gerçekleştirmektir.

Bu sayede tek bir fiber optik core üzerinden çift yönlü ve kapasite artırımı gibi kazanımlar elde edilmektedir. WDM sistemlerinde bir multiplexer ve transmitter ile sinyal gönderilip diğer tarafta demultiplexer ve Reciever ile gelen sinyaller alınır. Burada yapılan işlem basitçe paketleme ve paket açma işleminden ibarettir.

WDM sistemleri genel olarak telekomünikasyon sistemleri operatörler tarafından kullanılırlar. WDM sinyalleri değişik dalgaboyu tiplerine bölünürler,bunlar ;

Conventional WDM
Bu tür sistemler tek bir fiber üzerinden 16 kanala kadar iletişimi  C Bandında 100 HZ aralıklara bülünerek 1550 nm dalga boyunda sağlar.
Dense WDM
Bu tür sistemler conventional ile aynı bandı kullanır fakat aralıklar 50 GHz’e bölünerek 31 kanala kadar yada 25 GHz aralıklara bölünerek 62 kanal elde edilebilir.
Coarse WDM
Convesitional ile aynı yapıya sahiptir fakat iletişim için alıcı ve verici uçları daha ucuz maliyetlidir.

 


1401 kez okundu


Diğer Başlıklar


FİBER OPTİK SONLANDIRMA NASIL YAPILIR  
Fiber Optik WDM Nedir ?  
Fiber Optik GPON Ağlarında OTDR Analizi  
Fiber Optik Sonlandırma Nasıl Yapılır?  
CAT-5, CAT-5e, CAT-6, CAT-7 Kablo Nedir? Farkları Nelerdir?  
BilgiFiber Optik Kablo Nedir? Özellikleri Nelerdir?  
Fiber Optik Kablo Nedir?  
Fiber Optik Kablo Bağlantısı (Sonlandırma) Nasıl Yapılır?  
Fiber Optik Kablo Tipleri  

Toplam Kayıt: 9 [9 - 1]    
Sayfa: [ 1 ]
Fiber Optik WDM Nedir ?