Fiber Sertifikizasyon
Fiber Sertifikizasyon OTDR Kalibrasyon Fiberoptik İletişim
Cumhuriye, Tersel Sk. No:9, 26130 Tepebaşı/Eskişehir, Türkiye
info@fibersertifikizasyon.com
(0222) 230 40 90

Fiber Teknoloji



Fiber Optik GPON Ağlarında OTDR Analizi

7 Eylül 2017 Perşembe

Fiber optik GPON ( Gigabit Passive Optic Nerwork ) tasarımını daha önceki yazılarımızda anlatmıştık. Bu yazımızda bu ağlar üzerinde yapılan OTDR ( Optical Time Domain Reflectometer ) Testlerinin analiz edilmesi konusuna değineceğiz.
Basit olarak GPON ağlarında kullanılan malzeme ve işçilikleri biraz açalım ;

Genelde SC/APC Konnektörler ile fiber optik sonlandırma yapılmıştır. Her bir konnektör kaybı 0,4 dB (1550 nm) ortalama fiber optik ek kaybı 0,2 dB ( 1550 nm) ‘ dır.Kullanılan fiber optik kablo tipi G657A’dırAbone bağlantıları APC önceden sonlandırılmış yada sonradan mekanik ek ile sonlandırılma yapılacak biçime uygun kablolar ve uç elemanları.Tek bir fiber optik kıl üzerinden 128 aboneyi geçmeyecek şekilde fiber optik bölcü ( splitter ) kullanılır.GPON yapısında bilmemiz gereken ve daha önce fiber optik pon ağlar yazımızda anlattığımız OLT ve ONT ünitelerinin tasarımı. Toplam kaybın en büyük nedeni hat üzerindeki bölücülerin sayısıdır.  GPON ağlarında düzenli ve sağlık bir ölçüm alabilmek için PON OTDR dediğimiz OTDR cihazlar kullanmamız gerekir. Aşağıda basit bir çizim eşiliğinde ölçümde göreceğimiz noktaları açıklayalım.

Fiber Optik GPON
Yandaki Şekilde görüleceği üzere hattımız üzerinde birkaç farklı ek ve bağlantı noktası ile fiber optik bölücüler bulunmaktadır. Fiber optik sonlandırmanın nasıl yapılacağını önceki yazılarımızda paylaşmıştık. Ayrıca önceki yazılarımızda fiber optik OTDR testinin nasıl yapılacağını da anlattığımız için direk olarak ölçümden sonraki durumları paylaşacağım.
 
Her bölücü fiber optik OTDR görselinde farklı kayıp değerleri şeklinde belirecektir. Bundan emin olmak için birkaç farklı darbe değerinde ölçerek kesinleştirmek mümkündür. Aşağıdaki resimde 32’lik bir fiber optik bölücünün OTDR üzerindeki ekran görüntüsünü görmeniz mümkündür.

Fiber Optik Splitter OTDR Ekran Görüntüsü
Bu ekran görüntüsünde farklı darbe değerlerinde fiber optik bölücünün vermiş olduğu tepkiyi görebilirsiniz. GPON ağlarında ölçüm yapılırken fiber optik bölücülerin tipleri en başında söylediğimiz gibi bir ağ üzerinde işaretlenerek hangi hattın üzerinde ne olduğunun önceden bilinmesi yorum noktasında bize avantaj sağlar.
 
 
 
 

 


1368 kez okundu


Diğer Başlıklar


FİBER OPTİK SONLANDIRMA NASIL YAPILIR  
Fiber Optik WDM Nedir ?  
Fiber Optik GPON Ağlarında OTDR Analizi  
Fiber Optik Sonlandırma Nasıl Yapılır?  
CAT-5, CAT-5e, CAT-6, CAT-7 Kablo Nedir? Farkları Nelerdir?  
BilgiFiber Optik Kablo Nedir? Özellikleri Nelerdir?  
Fiber Optik Kablo Nedir?  
Fiber Optik Kablo Bağlantısı (Sonlandırma) Nasıl Yapılır?  
Fiber Optik Kablo Tipleri  

Toplam Kayıt: 9 [9 - 1]    
Sayfa: [ 1 ]
Fiber Optik GPON Ağlarında OTDR Analizi