"Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi" Geldi, Tüketiciye Ulaştırma Süresi Uzadı!
Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde yapılan önemli değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan bu düzenlemelerle, yumurta sektöründe hem üretici hem de tüketiciyi ilgilendiren yeni standartlar belirlendi.
En dikkat çekici değişikliklerden biri, sofralık yumurtalarda yer alan "Son Tüketim Tarihi" ibaresi yerine artık "Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi" tanımının kullanılacak olması. Bu değişimle birlikte, tüketicilerin yumurtaları bu tarihe kadar güvenle tüketebileceği, ancak sonrasında da uygun koşullarda saklandığında tüketilebileceği mesajı verilmiş oluyor.
Tüketiciye Ulaşma Süresi Uzadı, "Ekstra Taze" Tanımı Netleşti
Yeni tebliğe göre, sofralık yumurtanın tüketiciye ulaştırılma süresi 21 günden 28 güne çıkarıldı. Ancak yumurta, yumurtlandığı tarihten itibaren 28 gün sonra sofralık olarak piyasaya sunulamayacak.
"Ekstra taze" olarak satılan yumurtalar için de önemli bir kural getirildi: Bu yumurtalar, yumurtlamadan sonra 4 gün içinde sınıflandırılmalı, işaretlenmeli ve paketlenmelidir. Yumurtlamadan sonra 10 gün içinde bu işlemleri geçmeyen yumurtalar ise sofralık olarak satılamayacak, sadece yumurta ürünleri üretiminde kullanılabilecek.
Tanımlar Netleşti, Avrupa Birliği Uyum Sağlandı
Tebliğde yer alan "yumurta ürünü" tanımı, Avrupa Birliği mevzuatıyla uyumlu hâle getirildi. Yumurtanın tazeliğini belirlemekte kullanılan "hava boşluğu" terimi de tebliğe resmî bir tanım olarak eklendi.
Diğer önemli düzenlemeler ise şöyle:
-
"B sınıfı yumurta gıda sanayinde kullanılır." ifadesi, "B sınıfı yumurta gıda sanayine gönderilir ve kullanılır." şeklinde daha açık hale getirildi.
-
"Free range (açık dolaşım erişim)" ifadesi, daha anlaşılır olması amacıyla "Açık dolaşım alanına erişim (free range)" yetiştiricilik şeklinde revize edildi.
-
Kalite kusurlu yumurta oranlarına ilişkin ibareler de daha anlaşılır hale getirildi: "Paketleme tesisinden sevk öncesinde kalite kusurlu yumurta oranı %5" ve "Pazarlama ve satışın diğer aşamalarında kalite kusurlu yumurta oranı %7" şeklinde netleştirildi.
Bu düzenlemelerin, yumurta sektöründe şeffaflığı, izlenebilirliği ve gıda güvenliğini daha da artırması hedefleniyor.
-
20 Temmuz 2025 Pazar
Sofralık Yumurtada Yeni Dönem "Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi" Geldi, Tü... Ekonomi -
20 Temmuz 2025 Pazar
ATM’lerde Yeni Dönem Başlıyor: Bunu yapmayan Para Çekemeyecek! 21 Temmuz’dan İtibaren Şifre Değiştirmeyen Para &Ccedi... Ekonomi -
20 Temmuz 2025 Pazar
Roketsan’dan sürpriz paylaşım! Bir ilk olacak! Uzaya altın imza... İstanbul’da kapılarını açacak olan, dünyan... Bilim-Teknoloji -
19 Temmuz 2025 Cumartesi
2025 Bitki Koruma Ürünleri Bayi/Toptancı Sınav Takvimi Açıklandı! Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Du... Ekonomi -
19 Temmuz 2025 Cumartesi
Eskişehir Ticaret İl Müdürlüğü’nden Yoğun Denetim: Bir Haftada 234 Bin TL Ceza Bir Haftada 234 Bin TL Para Cezası Kesildi! Eskişehir T... Ekonomi -
19 Temmuz 2025 Cumartesi
MEGEM’den Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne Tanıtım ve İş Birliği Toplantısı İstihdama Yeni Köprüler Kuruluyor!Eskişehir Organi... Ekonomi -
18 Temmuz 2025 Cuma
Rekabet Kurulu’ndan Mastercard ve Visa’ya Soruşturma Uluslararası Ödeme Çözümleri Mercek Al... Ekonomi -
18 Temmuz 2025 Cuma
Türkiye’nin Enerji Filosu Güçleniyor: 2 Yeni 7. Nesil Sondaj Gemisi Türkiye’nin Enerji Filosu Güçleniyor:... Ekonomi